glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Energeticienii vor disponibilizare în condiţii minereşti

Mai mulţi angajaţi de la Termocentrala Mintia ar dori să se transfere la sucursale miniere pentru ca apoi să se disponibilizeze şi să primească o sumă frumuşică: 37.200 de lei. Liderii sindicali confirmă „tentaţia”, dar spun că este destul de greu ca dorinţa energeticienilor în cauză să fie îndeplinită.

Este vorba, în principal, despre energeticieni care mai au un an sau doi până la pensie şi doresc să beneficieze de banii alocaţi Complexului Energetic Hunedoara pentru disponibilizări, în cadrul schemei de ajutor de stat aprobată de Guvern şi Comisia Europeană pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea. Printre energeticieni s-a răspândit încă din vară zvonul că s-ar putea transfera la una dintre cele două mine, apoi s-ar putea pune pe lista de disponibilizaţi, iar astfel să încaseze 37.200 de lei într-o singură tranşă, bani suficienţi cu care să trăiască un an, un an şi ceva, până la momentul intrării la pensie.

Scenariul de la Mintia este relativ simplu, dar destul de riscant din două motive: primul, s-ar putea să fie la limita legii, al doilea – nu-ţi poate garanta nimeni că, după transfer, te vei afla pe lista de disponibilizaţi şi te-ai putea trezi în situaţia în care faci naveta din Deva în Valea Jiului.

Liderii ştiu, ar vrea, dar nu pot

Neoficial, se vorbeşte că în Mintia s-au şi întocmit liste cu doritori de transfer la Lonea ori Lupeni, fapt infirmat însă de liderii sindicali. „Ştiu despre dorinţa unor colegi de a beneficia de disponibilizare. Liste nu am văzut. Am dori să-i ajutăm, dar mă tem că ar putea fi probleme. Adică să te transferi de la o sucursală la alta, în cadrul CEH, nu ar fi nimic ilegal, dar să te transferi, după care să te disponibilizezi mie-mi sună a încercare de a fenta oarecum regulile”, ne-a declarat liderul Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia, Cristian Iştoc. Liderul celuilalt sindicat (SLIEDM), Mircea Crișovan, se declară, la rândul său, destul de sceptic:„Şi pe mine m-au presat colegii. De vreo două luni se vorbeşte de liste. Au venit la mine şi mi-au spus să le spun, ba chiar m-au acuzat că ştiu şi nu vreau să le spun. Nu ştiu de nicio listă. Am sunat peste tot, am ajuns chiar până la directorul general Stancu. Răspunsul a fost că nu se face nicio listă (cu doritori de disponibilizare transferaţi de la Mintia la Lupeni ori Lonea – n.red.). Eu cred că întâietate la disponibilizare vor avea minerii. Dacă rămân locuri libere s-ar putea, cred, să fie şi energeticieni”.

Administraţia CEH nu a putut fi contactată pentru a clarifica problema.

Ori 1.000, ori jumătate

Complexul Energetic Hunedoara are aprobat de către Comisia Europeană un ajutor de stat în valoare de peste 200 de milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni. Conform aprobării iniţiale, mina Lupeni ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea de producţie în septembrie anul acesta, iar cea de la Lonea anul viitor, iar în aceste condiţii, în toamna acestui an să fie disponibilizaţi 1098 de angajaţi ai diviziei miniere Ministerul Energiei a anunţat însă că doreşte amânarea termenului pentru Lupeni cu un an şi trei luni şi va notifica în acest scop Comisia Europeană. În noile condiţii, numărul angajaţilor disponibilizaţi până la finele acestui ar urma să fie de 496.

Loading...