glasul-hd.ro Web analytics

Învățământ

Elevii hunedoreni s-au cumințit. Doar aproximativ 80 de școlari au comis acte de violenţă în mediul şcolar

Fenomenul de violenţă în unităţile şcolare din judeţul Hunedoara este într-o continuă scădere. Dacă în anul școlar 2013 – 2014 cazurile de violenţă atingeau o cotă alarmantă, se pare că anul acesta actele de violență s-au diminuat substanţial. Cu toate acestea, potrivit unul studiu realizat de specialiștii din județ, elevii hunedoreni devin violenţi după ce se întorc din vacanţă.

Violența în unitățile de învățământ era tot mai des întâlnită, până în anul școlar 2014 – 2015. Chiar din primul semestru al anului școlar încheiat, se pare că elevii s-au cumințit, iar numărul actelor de violenţă a scăzut considerabil. Spre surprinderea tuturor, sistemele de supraveghere implementate în școli și toate măsurile instituite de directorii unităților au dat rezultate. Reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara monitorizează fenomenul de violenţă în mediul şcolar. Această monitorizare se face prin centralizarea cazurilor înregistrate la nivelul şcolilor, de către comisiile pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar. Potrivit raportului întocmit de către CJRAE, dacă în primul semestru al anului şcolar trecut, 95 de elevi au comis, în doar patru luni de şcoală, 132 de acte de violenţă, pe toată perioada anului școlar 2014 – 2015 numărul elevilor violenţi nu depăşeşte 80. „Violenţa în şcoli a fost diminuată simţitor. Pe parcursul anului 2014 – 2015 au fost înregistrate 81 acte de violenţă în mediul şcolar în care au fost implicaţi 77 elevi, de la 16 de unităţi şcolare din judeţ. Dacă este să facem un calcul matematic în tot anul școlar care s-a încheiat nu s-au înregistrat atâtea acte de violență cât au fost semnalate în doar un semestru din anul școlar 2013 – 2014”, a precizat directorul CJRAE, Mihaela Balaci.

Violența fizică, cea mai des utilizată de elevi

În urma monitorizării fenomenului de violenţă şcolară, s-a constatat că tipul de violenţă care predomină în unităţile de învăţământ (aproape jumătate din cazurile înregistrate) este violenţa fizică uşoară, fără arme. În acest tip de violenţă sunt incluse certuri, conflicte, injurii, ţipete, loviri uşoare, îmbrânceli etc, în general fără consecinţe grave. Al doilea tip de violenţă, ca frecvenţă, îl reprezintă violenţa fizică gravă, fără arme (6 cazuri înregistrate), urmând furtul și tentative de furt (4 cazuri). Potrivit raportului realizat de către specialişti, elevii de la Liceul Tehnologic Lupeni au comis anul trecut cele mai multe acte de violenţă (16). Pe locul al 2-lea se clasează cei din unitățile școlare din Orăștie cu 13 „abateri”. La polul opus, elevii care s-au dovedit a fi cei mai conștiincioși și cuminți sunt din Deva, unde doar un singur copil a comis acte de violență.

Actele de violență se amplifică la întoarcerea elevilor din vacanță

Deşi elevii hunedoreni s-au cuminţit în ultima vreme, raportul realizat de către CJRAE arată că tinerii devin agresivi în principal după vacanţă. Potrivit specialiştilor, copiii comit acte de violență după ce revin la şcoală deoarece le este foarte greu să se acomodeze într-un alt mediu. Spre exemplu, în luna septembrie ponderea elevilor autori ai unor acte de violenţă este de 0,1 la sută, faţă de luna mai când este de 0,6 la sută. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că în vacanţă elevii stau într-un anumit cerc de prieteni, iar când se întorc la şcoală găsesc ceva nou. Atunci copiii sunt mai irascibili, nu se acomodează sau nu știu să facă acest lucru şi comit tot felul de acte de violenţă”, susțin psihologii.