glasul-hd.ro Web analytics

Învățământ

Elevii hunedoreni, dornici să înveţe o meserie. Aproape toate locurile la învăţământul profesional au fost ocupate

Peste 650 de elevi, care doresc să dobândească o calificare şi un loc de muncă, vor urma din anul şcolar 2014 – 2015 cursurile învăţământului profesional cu durată de doi, respectiv trei ani. Cea mai căutată meserie de către tinerii hunedoreni este, fără îndoială, cea de mecanic auto.

Sute de absolvenţi de clasa a VIII–a şi a IX–a, din judeţul Hunedoara, au ales să-şi continue studiile din anul şcolar 2014 – 2015 într-o şcoală profesională. După cele trei etape de înscriere în învăţământul profesional şi tehnic, cu durată de doi, respectiv trei ani, în judeţ s-au înscris peste 650 de elevi, dornici de a învăţa o meserie şi de a dobândi o calificare. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, 97 la sută dintre locuri la învăţământul profesional cu durată de trei ani au fost ocupate. „Ne bucurăm să vedem că încă mai există tineri care doresc să dobândească o meserie şi care au ales să urmeze o şcoală profesională. Astfel, din 444 de locuri scoase «la bătaie» pentru învăţământul profesional cu durată de trei ani, 433 au fost ocupate. La polul opus, din 336 de locuri pentru IPT cu durată de doi ani, 223 au fost ocupate de absolvenţii claselor a IX–a”, a precizat inspector de specialitate în învăţământul profesional şi tehnic, Dana Luiza Cioară.

Meseria de mecanic auto, la mare căutare

Cea mai căutată specializare de către tinerii hunedoreni este cea de mecanic auto, urmată îndeaproape de cea de sudor, ospătar (chelner) şi bucătar. De asemenea, specializări precum confecţioner produse textile, zugrav sau manichiurist sunt la mare căutare. „Elevii care au optat pentru învăţământul profesional vor avea o serie de beneficii, cum ar fi bursa lunară de 200 de lei pe care Ministerul Educaţiei o acordă tuturor elevilor incluşi în această formă de învăţământ. Mai sunt şi alte avantaje pe care le oferă agenţii economici care au parteneriate cu şcolile profesionale. Aceştia au nevoie de personal calificat în anumite domenii, iar cei care vor urma meseriile cerute de agenţii economici, vor primi o bursă suplimentară şi din partea lor”, a mai adăugat Dana Luiza Cioară.