glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Elevi cu păduchi și râie, din nou, în școli

Peste 200 de elevi din învățământul preșcolar și primar din județul Hunedoara au fost descoperiți de medicii școlari cu boli infecțioase și parazitare. Cele mai grave cazuri identificate au fost cele de pediculoză (păduchi) și scabie (râie).

În ultimul timp, tot mai mulți copii se reîntorc la școală din vacanțele școlare cu boli infecțioase și parazitare. Motivele sunt multiple, dar cu scopul de a evita răspândirea afecțiunilor în colectivitățile școlare, de fiecare dată când elevii se întorc la cursuri medicii școlari și doctorii de familie efectuează tradiționalul triaj epidemiologic. Acest control s-a efectuat și în județul Hunedoara, după vacanța preșcolarilor și a elevilor din învățămâmântul primar. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, în urma controlului, medicii au descoperit peste 200 de elevi cu boli transmisibile. „Au fost examinați peste 16.000 de elevi. În cazul unui număr de 217 elevi, medicii au identificat boli transmisibile şi parazitare. Cele mai grave afecţiuni au fost: 96 de pediculoză (56 – zona Valea Jiului, 13 – zona Deva, 11 – zona Hunedoara și 16 – zona Orăștie și Geoagiu), 119 cazuri de faringoamigdalite (angine) și un caz de scabie (râie) în Deva. De asemenea, medicii au identificat și un copil cu scarlatină (boală infecțioasă care necesită internare și declarare a fiecărui caz în momentul depistării), dar acesta a fost descoperit în timpul vacanței școlare și nu în colectivitățile școlare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Vaccinuri nu, afecțiuni de sezon – cu duiumul

Se pare că iarna își intră în drepturi, pentru că în ultima săptămână, incidența virozelor respiratorii a crescut simțitor în județ. Conform datelor furnizate de DSP Hunedoara, în săptămâna 13-19 noiembrie, au fost înregistrate 1.142 de infecții acute respiratorii și 350 de pneumonii. Din numărul total de hunedoreni bolnavi, 126 au avut nevoie de internare. Incidența cazurilor de afecțiuni respiratorii este mai mare față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 1.020 de viroze și 318 pneumonii. Deşi medicii militează pentru vaccinarea antigripală, fiind considerată cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică, din păcate, în județul Hunedoara nu mai există doze de vaccin antigripal. Totuși, luna trecută, ministerul de resort a dat asigurări că va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. Cu toate acestea, până la această oră, nu i-a mai fost repartizată nicio doză de vaccin.

Loading...