glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ei sunt senatorii hunedoreni care au votat împotriva normalității. Decizia Senatului: Condamnații penal pot candida la Președinție, în 2019

Orice condamnat penal definitiv va putea candida fără nicio problemă la funcția supremă în stat sau pentru un post de senator ori deputat. Asta au decis parlamentarii coaliției PSD-ALDE, care au respins, în Senat, două propuneri legislative ale opoziției, prin care se dorea introducerea unor filtre clare de integritate. Doi senatori PSD de Hunedoara au votat împotriva acestor modificări: Cristian Resmeriță și Viorel Sălan. Cel din urmă a fost, până nu demult, șeful Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara și adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului General al Jandarmerie i Române. Acum, este doar senator PSD. 

PNL și USR au acuzat puterea că dorește să îi lase cale liberă lui Liviu Dragnea pentru o eventuală candidatură la Prezidențiale, în 2019. Aleșii PSD și ALDE au respins însă, fără nicio ezitare, orice filtru de integritate. Ba mai mult, social-democrații au criticat opoziția pe motiv că îl vizează direct pe Liviu Dragnea, condamnat definitiv în dosarul referendumului și cercetat de procurorii DNA în alte două. Senatorii au votat pentru raportul de respingere a proiectului cu 74 de voturi „pentru” şi 38 de voturi „împotrivă”. „Doar o instanță de judecată poate împiedica exercitarea temporară a unui drept fundamental. Nu putem face acest lucru prin lege, pentru că am veni în mod flagrant în contradicție cu textele Constituției”, a spus Robert Cazanciuc, senator PSD, fost ministru al Justiției. Liberalii i-au amintit rapid că, de curând, Curtea Constituțională a decis ca Legea 90/2001 nu are nicio problemă. Este vorba despre actul normativ care interzice persoanelor condamnate definitiv să devină membri ai Guvernului și care a făcut imposibilă dorința lui Liviu Dragnea de a deveni prim-ministru. Deși respinse, propunerile celor din opoziție merg acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Senatorii PSD fac „scut” împotriva celor condamnați penal

„Glasul Hunedoarei” a încercat să afle cum au votat senatorii PSD de Hunedoara. Începem, prima dată, cu Viorel Sălan, cel care a condus ani întregi Inspectoratul de Jandarmi Hunedoara, un militar de carieră, devenit, între timp, politician. Iată răspunsurile sale la întrebările adresate de noi:

Reporter: Cum ați votat în Senat, la cele două propuneri cu filtrele de integritate?

Viorel Sălan: În Senatul României, da?

Rep: Da!

V.S.: Deci, cu privire la ce anume? Vă rog să mă întrebați punctul…

Rep.: Dacă ați votat „pentru” sau „împotriva” faptului ca un condamnat penal definitiv să poată candida la funcția supremă în stat sau pentru un post de senator ori deputat?

V.S.: Deci, nu știu dacă pot să răspund chiar la ce ați întrebat dumneavoastră. Eu am votat în strictă conformitate cu prevederile legale. Ele au fost analizate în comiile de specialitate, iar din acest punct de vedere am toată convingerea că decizia este strict în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Rep.: Deci, cum ați votat?

V.S.: Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!

Rep: Dar, domnule Sălan, dumeavoastră ați fost inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara, vi se pare normal ca un condamnat penal să fie în fruntea țării?

V.S.: Deci, încă o dată vă repet! Sunt și voi fi, într-adevăr, pentru aplicarea prevederilor legale. Da?

Rep: Bun, dar vă gândiți să modificați această lege? Adică să faceți o inițiativă legislativă prin care condamnații penal să nu mai poată candida la o funcție publică?

V.S.: Eu vreau să vă spun că, în momentul de față, suntem la nivelul grupului parlamentar PSD o echipă bine sudată, și, într-adevăr, avem dorința să realizăm acte normative de calitate și în strictă conformitate cu prevederile legale. Bun… vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!

 

Am continuat apoi cu senatorul PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță. Răspunsurile sale, mai jos:

Reporter: Domnule Resmeriță, cum ați votat la propunerea legislativă ca niciun condamnat penal definitiv să nu poată candida la funcția supremă, ori pentru un post de senator ori deputat?

Cristian Resmeriță: Doamnă, aici discuția este foarte simplă, pentru că am văzut că a fost o întreagă agitație. Prin lege, nu poți să îi interzici unui om să își exercite niște drepturi, de exemplu de a candida, de a mânca… Însă, în momentul în care un om are o problemă – Doamne ferește, oricui se poate întâmpla – și i se întâmplă ceva din punct de vedere penal, în hotărârea instanței se pot interzice niște drepturi. Treaba este foarte simplă. Noi, legislativ, nici nu aveam voie. Eu sunt sigur că dacă se ataca la Curtea Constituțională, se câștiga. O lege nu poată să interzică, ci numai o instanță de judecată.

Reporter: Dar Curtea Constituțională a decis că Legea 90/2001 nu are nicio problemă. Acela este actul normativ care interzice persoanelor condamnate definitiv să devină membri ai Guvernului. Tocmai de aceea, Liviu Dragnea nu a putut deveni prim-ministru.

C.R: Doamnă, una e una, alta e alta. Dacă mă înnebuniți cu zece legi nu mai știu. E clar! Când o instanță spune că nu ai dreptul, nu ai dreptul. Fără nicio discuție!