NEWS ALERT:
Home / Actualitate / „Dumnezeul” banului public este incapabil de fapte bune. „Voturi ai, inimă nu!”
„Dumnezeul” banului public este incapabil de fapte bune. „Voturi ai

„Dumnezeul” banului public este incapabil de fapte bune. „Voturi ai, inimă nu!”

Într-un acces de mărinimie motivată de iminenta campanie electorală, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a propus acordarea unei sume foarte generoase, de aproape un milion de euro, Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi mai multor parohii din judeţ. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru construirea „Palatului Episcopal” şi pentru investiţii la diverse biserici sau case parohiale. Nici un leu din milionul de euro nu se va întoarce către enoriaşii aflaţi în nevoie, sub forma unor ajutoare umanitare acordate de biserică. Banii vor intra în conturile firmelor de construcţii şi ale comercianţilor de materiale.

La doar câteva sute de metri de Consiliul Judeţean Hunedoara, peste 100 de copii orfani sau din familii cu probleme sociale sunt îngrijiţi de Fundaţia „Sfântul Francisc”. Anul acesta Consiliul Judeţean nu a acordat nici măcar un leu acestei fundaţii care se finanţează cu bani obţinuţi din donaţii atrase de la persoane, firme sau fundaţii din România, dar mai ales din străinătate.

Banul lui Dumnezeu

Bőjte Csaba este un călugăr franciscan care de 20 de ani se îngrijeşte de copiii orfani sau care provin din familii nevoiaşe. Misiunea sa nu este uşoară, dar a reuşit să clădească un adevărat sistem de instituţii de ocrotire pe lângă mănăstirile şi bisericile catolice din Transilvania. Locul unde s-a născut ideea generoasă a călugărului franciscan a fost mănăstirea din Deva. Cu 30 de copii luaţi de pe stradă, generosul călugăr catolic a organizat prima tabără la Deva. A renovat mănăstirea aflată în ruină şi a întemeiat aici primul cămin pentru cei mici. Apoi a dezvoltat un alt cămin pentru copiii nevoiaşi la Orăştie. În total, în judeţul Hunedoara Fundaţia „Sfântul Francisc” are în ocrotire peste 150 de minori. Pe lângă cele din judeţul Hunedoara, fundaţia are zeci de internate şi centre de zi în toată ţara. Preoţi şi directori de şcoli din sate i-au cerut ajutorul călugărului Bőjte Csaba şi el nu a ezitat să le întindă o mână de ajutor. Timp de 20 de ani a ridicat orfelinate din donaţii, majoritatea străine. Uneori autorităţile locale, nu este cazul celor hunedorene, l-au ajutat cu clădiri. Şi-a extins activitatea şi în Ungaria unde are trei case de copii. Copiii care au avut norocul să ajungă într-unul dintre căminele fundaţiei primesc o educaţie bună, bazată pe ideile fundamentale ale valorilor creştine promovate de călugării catolici care le sunt pedagogi. Învaţă să aibă încredere în propriile puteri, să-şi iubească semenii şi mai ales învaţă că şansa lor în viaţă este şcoala.

Dumnezeul banului

Episcopia Devei şi Hunedoarei are prioritate când vine vorba de împărţirea banilor alocaţi pentru cultele religioase de Consiliul Judeţean. Nu întâmplător, instituţia religioasă condusă de Preasfinţia Sa Gurie este abonată la banul public. Pe principiul „dar din dar se face rai”, banii judeţului nu stau prea mult în buzunarele vlădicii, ci se scurg în conturile firmei constructoare a Palatului Episcopal. Aceasta, la rândul ei, are subcontractori care se bucură la rândul lor de binecuvântarea „dumnezeului” banului public din judeţul Hunedoara. Nu întâmplător constructorul ales de Episcopie este firma Viva, abonată la lucrări finanţate de Consiliul Judeţean, aceeaşi care a înghiţit multe miliarde de lei pentru renovarea Teatrului de Artă din Deva şi a celebrelor refugii Salvamont construite la preţ de vile de lux. Acestea sunt doar două dintre cele mai cunoscute lucrări „profitabile” pe care Viva le-a avut cu Consiliul Judeţean Hunedoara. Nu întâmplător, imediat după alocarea banilor a dispărut şi panoul cu datele de indentificare a construcţiei unde era trecut antreprenorul general şi subcontractanţii.

Şi banii alocaţi construirii sau renovărilor de biserici intră tot în buzunarele firmelor de construcţii, selectate fără licitaţie din rândul societăţilor agreate de primăriile locale sau de conducerea judeţului.

Bani pentru „sărmanii” liberali

Pe lângă fondurile alocate „sărmanelor” firme de construcţii abonate la bani publici, prin intermediul bisericii, Mircea Moloţ are grijă şi de tinerii liberali. Un număr de cinci ONG-uri înfiinţate în mod dubios de tineri penelişti în aceeaşi şi la aceeaşi adresă au primit câte 17.500 de lei din bugetul Consiliului Judeţean pentru anul în curs, iar al şaselea doar 15.000 de lei. Acestea sunt: Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva; Asociaţia pentru Exprimarea Liberă Deva; Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României Deva; Asociaţia pentru Libera Expresie, Deva; Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică, Deva şi Asociaţia pentru Tineret, Învăţământ şi Turism.  

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

explozie-mina-Medium

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *