glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dublu vernisaj la muzeul din Deva. Picturi realizate de elevi şi profesori, sculpturi în lemn şi origami – expuse publicului

Peste 150 de picturi realizate de elevi şi profesori din 25 de şcoli din judeţul Hunedoara, dar şi o serie de obiecte sculptate şi origami au fost expuse în cadrul a două expoziţii. Ambele evenimente au fost organizate ieri, cu ocazia debutului acţiunii derulate la nivel naţional şi intitulate „Săptămâna altfel”.

Zeci de elevi, părinţi şi profesori din judeţ au luat parte în cursul zilei de ieri la vernisarea a două expoziţii inedite. Este vorba despre expoziţia de artă intitulată „Peisajul”, în cadrul căreia au fost expuse cele mai frumoase picturi ale profesorilor şi elevilor de la 25 de unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului din Deva şi i-a avut ca invitaţi pe elevii clasei a IX-a, grupa de design textil de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva. Evenimentul a fost organizat de MCDR Deva, sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara, împreună cu Casa Corpului Didactic Hunedoara – Deva şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. Potrivit organizatorilor, expoziţia va rămâne deschisă publicului pe tot parcursul lunii aprilie.

Expoziţie de sculptură şi origami, dedicată unui fost deţinut

Tot în cursul zilei de ieri a fost vernisată şi expoziţia de sculptură şi origami care a cuprins piese realizate de mai multe persoane private de libertate de la Penitenciarul Bârcea Mare. Sculpturile în lemn şi marmură au fost realizate de un singur deţinut, care în urmă cu o lună a fost eliberat. „Am organizat această expoziţie pentru a sublinia faptul că persoanele lipsite de libertate, pe lângă detenţie, desfăşoară şi o serie de activităţi artistice. Lucrările expuse au fost realizate de aproximativ 15 deţinuţi care activează într-un cerc de creaţie artistică. În plus, este de precizat că sculpturile în lemn şi marmură au fost realizate de un singur deţinut, care din fericire pentru el, în urmă cu o lună, a fost pus în libertate”, a precizat comisar-şef în cadrul Penitenciarului Bârcea Mare, Doru Aparaschivei.

„Săptămâna altfel” a debutat la muzeul devean

Ambele evenimente au fost organizate în debutul acţiunii derulate la nivel naţional şi intitulate „Săptămâna altfel”. „Pentru această săptămână cred că ne-am pregătit mult mai bine decât alte instituţii de cultură. Deja avem protocoale cu toate şcolile din judeţ, dar şi cu multe cadre didactice din judeţele Harghita, Covasna, Buzău, Argeş, care vor vizita muzeul cu grupuri de copii, în cadrul Săptămânii Altfel. Primele evenimente din această săptămână au fost organizarea celor două expoziţii ”, a precizat managerul MCDR, Liliana Ţolaş.

5 expoziţii pot fi admirate în momentul de faţă la muzeul devean

Săptămâna Familiei, săptămâna fără TV, marcată la Deva

Conform reprezentanţilor muzeului devean, miercuri 9 aprilie, elevii şi preşcolarii din judeţ vor avea intrare gratuită. „Suntem parteneri într-un proiect naţional iniţiat de Asociaţia din Satu Mare şi conform acestui protocol încheiat, MCDR împreună cu muzeul de la Sarmizegetusa şi Orăştie oferă vizitatorilor intrare liberă, în data de 9 aprilie, în cadrul Săptămânii Altfel. Proiectul se numeşte ‹Săptămâna Familiei, săptămâna fără TV› şi este încurajată vizita la muzeu, vizita la grădinile zoologice, pentru că în acest proiect au aderat şi alte instituţii decât cele muzeale. Se oferă o alternativă educativă extraşcolară tuturor elevilor şi preşcolarilor care au liber în această săptămână”, a precizat reprezentantul MCDR, Gina Boda.