glasul-hd.ro Web analytics

Social

Dublă sărbătoare pentru persoanele cu dizabilităţi. Magazinul „Mâini harnice” – la ceas aniversar

În urmă cu un an, în municipiul Deva a fost deschis primul magazin de desfacere pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Hunedoara. În cadrul acestuia, zeci de persoane cu diferite grade de handicap au creat manual, pe parcursul anului, sute de obiecte artizanale pe care le-au pus în vânzare. De la felicitări sau tricotaje, acestea au reuşit în timp să creeze tablouri, accesorii sau obiecte artizanale de diferite mărimi, la care şi preţurile au fost pe măsură. De la înfiinţare, magazinul „Mâini harnice” a câştigat din ce în ce mai mulţi clienţi .

A trecut un an, iar expoziţia permanentă cu vânzare „Mâini harnice”, care funcţionează într-un magazin de pe bulevardul Decebal din Deva, a reuşit să se menţină „în top”. Într-adevăr, cum spun şi iniţiatorii acestui proiect, a fost un an destul de greu, dar care le-a adus totodată bucurii şi satisfacţii.

Un proiect de suflet

Primul magazin de desfacere, supranumit „Mâini harnice”, pentru unităţile protejate din judeţ, a fost deschis cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în data de 7 decembrie 2012. Iniţiatorii acestui demers au fost reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara în parteneriat cu Asociaţia „Cutezătorii” Hunedoara, Asociaţia Antiparkinson Deva şi Asociaţia Handicapaţilor Neuromotori Deva, iar în cursul zilei de ieri membrii asociaţiilor amintite au sărbătorit un an de la inaugurare. Evenimentul a avut dublă semnificaţie. Pe de o parte a fost sărbătorită aniversarea unui an de la deschidere, iar pe de altă parte a fost marcată şi Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.  Suntem foarte bucuroşi de ceea ce am reuşit să realizăm pe parcursul acestui an şi pentru că ni s-a dat posibilitatea de a ne exprima liberi prin obiectele pe care le confecţionăm. Anul acesta a fost pentru noi un an greu, în care ne-am format clienţii şi prin care am reuşit să ne facem cât de cât cunoscuţi. Magazinul ‹Mâini harnice› a dat posibilitatea copiilor şi tinerilor asociaţiilor cu persoane cu dizabilităţi din judeţ să expună toate obiectele făcute de ei şi totodată să le valorifice”, a precizat preşedinta Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotori, zona Deva, Rozalia Cristea.

Origami, felicitări, obiecte artizanale create de mâini harnice

Magazinul a oferit, încă de la înfiinţarea lui, posibilitatea tuturor persoanelor cu dizabilităţi din cadrul asociaţiilor amintite de a socializa, crea şi de a-şi pune în practică abilităţile pe care le au, chiar dacă sunt persoane cu diferite grade de handicap. Cu îndemânare, răbdare şi foarte mult efort, membrii asociaţiilor au reuşit să creeze, pe parcursul anului, sute de obiecte artizanale, de diferite forme şi mărimi, lavete textile, obiecte de îmbrăcăminte pe care le-au pus în vânzare.Deoarece mai sunt câteva zile până la Moş Nicolae, beneficiarii noştri au confecţionat deja tradiţionalele nuieluşe specifice acestei sărbători, dar şi câteva produse de sezon: brazi ornamentali de Crăciun, om de zăpadă, felicitări etc.”, a adăugat Rozalia Cristea.

Magazinul, tot mai căutat de hunedoreni

Deşi obiectele care se găsesc în cadrul magazinului „Mâini harnice” sunt confecţionate de persoane cu dizabilităţi, coordonatoarea asociaţiei din Deva susţine că majoritatea persoanelor care trec pragul magazinului nu sunt cele care vin să facă donaţii, ci sunt oameni cărora le plac produsele hand-made. Oamenii vin aici şi cumpără foarte multe produse hand- made nu pentru că doresc să facă un bine sau o donaţie, ci pentru că le plac. Acest lucru ne bucură enorm şi parcă ne motivează să creăm cât mai multe obiecte şi cât mai diversificate. Acest magazin nu reprezintă o afacere pentru noi”, a încheiat Rozalia Cristea.