glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Drumul spre Sarmizegetusa Regia va intra, din nou, în reparații

Consiliul Județean Hunedoara a demarat licitația pentru „întocmirea documentațiilor tehnico-economice și asistență tehnică” pentru drumul spre Sarmizegetusa Regia, distrus de viituri, în vara anului trecut. Șoseaua a fost modernizată la începutul anului 2016, pe fonduri europene, în luna august a fost devastată de ploi puternice, iar în cinci zile refăcută, atât cât s-a putut, cu fonduri de la bugetul județului. Acum, alți bani publici „vor lua calea” drumului spre Regia.

53.000 de lei este dispus să dea Consiliul Județean pentru întocmirea documentelor premergătoare licitației propriu-zise pentru refacerea drumului. Imediat după aceea se va știi suma orientativă a lucrării. „După achiziționarea serviciilor de proiectare, finalizarea și aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), care conține devizul general al lucrării, se va cunoaște costul acestor lucrări. Lucrările se vor finanța din bugetul propriu al județului. Lucrările de execuție vor începe după obținerea autorizației de construire și încheierea contractului de execuție lucrări. Aceste lucrări necesare de consolidare a corpului drumului în vecinătatea apei, precum și a versanților în vecinătatea drumului au rezultat ca urmare a fenomenelor meteo de o intensitate deosebită (ploaie torențială și formarea de viituri pe versanți) ce au avut loc în noaptea de duminică spre luni (7/8 august 2016), în intervalul orar 17.00 – 03.00, pe DJ 705A: Orăștie – Orăștioara de Sus – Costești – Sarmizegetusa Regia. Între situl arheologic Sarmizegetusa Regia și localitatea Costești (km 19+456 – km 37+370) s-au produs degradări în șapte puncte. (…) Expertiza tehnică efectuată a evidențiat și alte poziții kilometrice în care sunt prevăzute consolidări, pentru a se evita o posibilă situație similară în viitor”, se arată într-un răspuns comunicat de Consiliul Județean.

„Glasul Hunedoarei” a întrebat cine e vinovat. Nimeni nu a răspuns

Drumul a fost inaugurat la finalul lunii martie 2016, în urma unei investiții din fonduri europene de 18,2 milioane de lei, iar imediat după finalizarea lucrărilor, presa a scos la iveală mai multe nereguli în construcția drumului. Pe ultimii patru kilometri acesta era prea îngust pentru a permite circulația autoturismelor pe ambele sensuri, nu existau parapeți de protecție în zonele cu risc de prăbușire, iar locurile de parcare erau astfel delimitate încât nu puteau fi parcate în spațiul alocat nici măcar mașinile de dimensiuni medii. Pe lângă toate acestea, ploile din toamna ce a urmat au surpat drumul în șapte locuri diferite, acesta fiind apoi complet închis.

La acea vreme, europarlamentarul hunedorean PMP Siegfried Mureșan a cerut ca DNA și OLAF să ancheteze modul în care s-a făcut contractarea și recepția acestui drum, construit cu bani europeni, dar deocamdată aceste entități nu au reacționat. Sau cel puțin nu știm noi.

„Glasul Hunedoarei” a întrebat, în scris, Consiliul Județean dacă în urma analizări vechiului proiect de către conducerea CJ Hunedoara s-a stabilit cine a greșit și dacă a fost tras la răspundere. Nu am primit niciun răspuns la întrebarea noastră.