glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Două sancţiuni şi tot atâtea plângeri penale . Inspectori de muncă sechestraţi de directorii unei firme, în timpul unui control

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au fost nevoiţi să solicite sprijinul poliţiştilor, după ce, în timpul unui control pe care îl efectuau la o societate din localitatea Sântandrei, de construcţii metalice, au fost sechestraţi de directorii firmei. Cei doi directori, care deţin şi o firmă de transport persoane în judeţ, au încasat câte o amendă de 10.000 de lei şi plângerile penale aferente, pentru sechestrare de persoane.

Controlul, ce a avut drept scop verificarea modului de respectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, conform Legii 53/2003, republicată, s-a desfăşurat la o firmă cu sediul social în localitatea Sântandrei. Acţiunea de control a fost iniţiată la începutul lunii noiembrie şi a fost finalizată abia în a doua decadă a acestei luni, ca urmare a tergiversării prezentării actelor de control în termen din partea reprezentanţilor societăţii. „Controlul a fost efectuat de către o echipă mixtă formată din inspectori de muncă din cadrul ITM Hunedoara, lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Simeria şi ai Primăriei Simeria. La locaţia verificată situată în Sântandrei, Şoseaua Naţională 303, se aflau trei persoane care, iniţal, au consimţit să completeze fişele de identificare, puse la dispoziţie de către inspectorii de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate.

Înjuraţi ca la uşa cortului şi sechestraţi de „ditamai” directorii

Aşadar, până aici toate bune şi frumoase. După aproximativ 30 de minute de la iniţierea controlului, pe poarta firmei controlate a intrat un autovehicul din care au coborât doi indivizi, care au interzis celor trei persoane să mai completeze fişele de identificare. Mai mult, cei doi au luat fişele respective şi le-au rupt. Rugaţi de inspectorii de muncă să spună cine sunt şi cu ce drept recurg la aceste gesturi, cei doi s-au prezentat ca fiind director general şi respectiv director tehnic al societăţii comerciale controlate. Iar gesturile necugetate ale celor doi şefi nu s-au oprit aici. Simţindu-se cu „musca pe căciulă” grofii au trecut la injurii la adresa organelor de control, iar momentul în care cei doi au ordonat subalterinlor să închidă porţile firmei pentru ca inspectorii de muncă să nu mai poată ieşi a fost „cireaşa de pe tort”. Astfel, sechestraţi cu tot cu autovehiculul instituţiei, inspectorii de muncă s-au văzut nevoiţi să solicite sprijinul poliţiştilor simerieni, care au intervenit pentru a deschide porţile de acces şi pentru a elibera persoanele sechestrate.

20.000 de lei, plata pentru că s-au opus controlului

Pentru a detensiona situaţia creată, inspectorii de muncă au lăsat o înştiinţare reprezentanţilor societăţii prin care au fost invitaţi cu documentele necesare la sediul ITM Hunedoara. Reprezentanţii ITM susţin că, din verificarea documentelor prezentate la control, doar în data de 12 decembrie, nu s-au evidenţiat deficienţe majore în activitatea firmei, exceptând aspecte legate de neîntocmirea contractului colectiv de muncă şi împiedicarea controlului de către cei doi directori ai societăţii. Astfel, fiecărui director i s-a aplicat câte o sancţiune contravenţională în cuantum de 10.000 de lei. În plus, cei doi s-au ales şi cu plângere penală pentru sechestrare de persoane.
„Atenţionăm reprezentanţii angajatorilor asupra aspectelor contravenţionale şi penale pe care le implică împiedicarea în orice fel a exercitării controlului de către inspectorii de muncă şi sperăm că îşi vor da tot concursul pentru ca actele de control să se desfăşoare într-o atmosferă relaxată şi legală. Inspectorii de muncă nu încearcă decât să-şi facă datoria conform atribuţiilor conferite de legea română”, a conchis purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.