glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Două piese de teatru, o proiecție – eveniment și o expoziție la Castelul Corvinilor, în acest weekend

În acest final de săptămână, pe agenda culturală de timp liber sunt trecute două piese de teatru, un film la cinematograful devean și o proiecție – eveniment la teatrul devean, precum și expoziția „Poveștile monumentelor”, la Castelul Corvinilor.

„Cinema, mon amour” la „Patria” și „Afacerea est” la teatru

Cinefilii din județ au ocazia să vizioneze în acest sfârșit de săptămână două filme. Este vorba despre „Cinema, mon amour”, regizat de Alexandru Belc și „Afacerea est”, o comedie în regia lui Igor Cobileanski. Primul rulează începând de astăzi și până miercuri, la Cinematograful „Patria” din Deva, de la orele 15, 17 și 19. Prețul unui bilet de la ora 15:00 este șase lei, iar de la orele 17:00 și 19:00, biletul costă opt lei. Sinopsis: Fiecare cinema ascunde o poveste. O poveste despre un loc, dar și despre oamenii care i s-au dăruit ani de zile, și-au petrecut cea mai mare parte din viață între zidurile lui, în cabina de proiecție, în atelierul din spate, în casa de bilete. Parte a campaniei „Salvați marele ecran”, filmul documentar descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menține deschise cinematografele vechi din România. „Afacerea Est” spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie și Petro
(Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui. Proiecția – eveniment a filmului din Deva va avea loc, astăzi, de la ora 19:00, la
Teatrul de Artă Deva, în prezența unor reprezentanți de marcă din echipa filmului: actorii Constantin Pușcașu și Daniel Busuioc și producătoarea deveancă Iuliana Tarnovețchi. Acestora li se vor alătura și alți doi actori de la Teatrul de Artă Deva, Puiu Lăscuș și Boris Melinti, care apar în film în roluri secundare. „Afacerea Est” este singurul lungmetraj românesc din competiția festivalului de film Black Nights de la Tallinn (11–27 nov 2016), fiind proiectat în același timp și în secțiunea Festival of Festivals a Cairo International Film Festival (15-24 noiembrie). Ambele sunt festivaluri de categoria A.

„Aniversarea” și „Mica sirenă” la Petroșani
03-darts-expo-afis-a3-v3-1-fullPasionații de teatru sunt așteptați, în acest weekend, la două spectacole, la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Astfel, sâmbătă, de la ora 18:00, hunedorenii vor putea urmări un spectacol cu publicul pe scenă, intitulat „Aniversarea” de Bill Macilwraith, regizat de Radu Nichifor. Prețul unui bilet este 20 de lei. Duminică, de la ora 12:00, actorii teatrului din Petroșani au pregătit un spectacol adresat în principal micuților, și anume „Mica sirenă”, o adaptare scenică după H. C. Andersen. Prețul unui bilet pentru adulți la acest spectacol este 10 lei, iar pentru copii, biletul costă opt lei.

Expoziția „Poveștile monumentelor”, la Castelul Corvinilor

Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara (APPPCCH sau APCH) a organizat în cadrul proiectului de cooperare europeană „DARTS”, în perioada 12 – 16 septembrie, atelierul de artă digitală „Poveştile monumentelor”. Atelierul s-a adresat tinerilor artişti români interesaţi de folosirea tehnicilor digitale de creaţie pentru a explora şi dezvolta noi modalităţi de interpretare a patrimoniului construit. Lucrările rezultatele în urma atelierului precum și o parte din materialele realizate în cadrul proiectului „DARTS”, vor fi prezentate în cadrul expoziției „Poveștile monumentelor”, care va avea loc la Castelul Corvinilor în perioada 11-20 noiembrie 2016. Vernisajul expoziței are loc astăzi, de la ora 12:00, în sufrageria Bethlen unde urmează să fie amplasate lucrările tipărite și un sistem de Video-proiecție pe care vor rula o parte din lucrările digitale. În sala Dietei va fi instalat un sistem secundar de Video-proiecție pe care vor rula lucrările digitale rămase și alte materiale specifice proiectului. Expoziția va fi deschisă pentru toate persoanele interesate și va putea fi vizitată conform programului de vizitare al Castelului. Proiectul  „DARTS – Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development” urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acele clădiri, și să le comunice în moduri creative și inovatoare, folosind arta digitală și arta de a spune povești.

Tags