glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Două filme, Festivalul „Magna Curia”, Noaptea Cercetătorilor şi triplă lansare de carte în acest weekend

Filmele „Bătrânul de 100 de ani care a ieșit pe geam și a dispărut” şi „Autoportretul unei fete cuminţi”, Festivalul de toamnă „Magna Curia” şi o triplă lansare de carte sunt evenimentele trecute pe agenda de timp liber în acest weekend. Totodată, la Deva va avea loc, în premieră, o serie de activități reunite sub titulatura „Noaptea Cercetătorilor”.

O comedie suedeză şi un film românesc la cinematograful devean

Cinefilii din judeţ au ocazia să vizioneze în acest sfârşit de săptămână două filme de excepţie. Este vorba despre comedia suedeză „Bătrânul de 100 de ani care a ieșit pe geam și a dispărut”, în regia lui Felix Herngren şi filmul românesc „Autoportretul unei fete cuminţi”, regizat de Ana Lungu. Ambele pot fi vizionate la Cinematograful „Patria” din Deva, începând de astăzi şi până miercuri. Primul va rula de la orele 15:00 şi 17:00, (preţul unui bilet de la 15:00 este şase lei, iar de la ora 17:00, opt lei), iar cel de-al doilea film va putea fi vizionat de la ora 19:00 (costul unui bilet este opt lei).

Festivalul de toamnă „Magna Curia”

Iubitorii de muzică clasică şi simfonică au ocazia să participe la un eveniment cultural de excepţie. Este vorba despre Festivalul muzical de toamnă „Magna Curia”, care va avea loc în perioada 26 – 30 septembrie. Evenimentul, ajuns la cea de-a III –a ediţie, se va bucura de prezența unor artiști locali, dar și a unor nume consacrate de pe scena muzicală. Spectacolele vor avea loc începând cu ora 19:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva. Deschiderea oficială a festivalului are loc mâine, când hunedorenii vor putea lua parte la un concert acustic de muzică folk, bluess, jazz, susținut de Iulia Em (Mitrea). În a doua seară a festivalului, publicul este invitat la un recital de canțonete, susținut de cunoscuta soprană, originară din Deva, Maria Hândorean, acompaniată la pian de Cristina Popa-Morait. În a treia zi a evenimentului, organizatorii festivalului propun o întâlnire cu scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost președinte al Institutului Cultural Român (ICR). Acesta va susține o conferință pe tema „Europa și creștinismul”, accesul fiind liber pentru publicul larg. Marţi, 29 septembrie, hunedorenii sunt invitați la una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice, pusă în scenă de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru. Ei se vor duela cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius și Guarneri. Pianistul Horia Mihail, ca secundant al acestui duel, va urmări îndeaproape prevederile Code Duello și se va asigura că regulile sunt respectate întocmai, acompaniind la pian, pe fiecare dintre cei doi violoniști. Festivalul se încheie, în 30 septembrie, cu un concert inedit susținut de celebrul pianist Harry Tavitian „unul dintre cei mai importanți jazzmani români contemporani”. În cadrul acestei manifestări, publicul va putea lua parte la o „lecție” extraordinară de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva. Preţul biletelor la spectacole variază între 10 și 15 lei.

Noaptea Cercetătorilor, în premieră la Deva

Hunedorenii sunt invitaţi astăzi, de la ora 09:30, la o serie de activități reunite sub titulatura „Noaptea Cercetătorilor”. Activităţile vor avea loc la Palatul Magna Curia, din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Evenimentul, care are loc în premieră la Deva, îi va avea ca invitaţi speciali pe Excelența Sa Claudio Pérez Paladino, ambasadorul Republicii Argentina în România, și pe Excelența Sa Milan Begovic, ambasadorul Republicii Muntenegru în țara noastră. Momentul inaugural va avea loc în Sala Șemineului, când va debuta și Conferința științifică națională intitulată „Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective”, la care vor participa cercetători renumiți în diverse domenii, precum economie, geografie, biologie, geologie etc. Cu această ocazie va fi lansat volumul care reunește studiile prezentate în cadrul conferinţei, intitulat „Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective”, și apărut în aceste zile la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște. Partea a doua a evenimentului va începe la ora 17.00, când la sediul MCDR Deva vor fi amenajate standuri tematice, unde au fost invitați să expună inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, dar și colective de elevi și profesori cu preocupări în domeniul cercetării de la Şcoala Populară de Artă Deva, Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva sau Palatul Copiilor Deva. Publicul vizitator va avea plăcerea să vadă peste 140 de dispozitive, mecanisme şi jucării realizate de profesori şi elevi pe baza legilor ştiinţelor. Experimentele prezentate sunt deosebit de spectaculoase: robotul sumo, multicopterul, fântâna magică, sfoara care cântă, ghirlanda wireless, oglinda magică, ochelarii minune, lumina nedumerită, levitaţia magnetică, diverse fenomene de inducţie electromagnetică, fenomene electrice, optice, mecanice, termice şi multe altele. Se vor face demonstraţii practice, vizitatorii fiind invitaţi să interacţioneze cu expozanţii pentru a afla mai multe informaţii despre obiectele expuse sau să experimenteze ei înşişi.

Triplă lansare de carte la Deva

Pasionaţii de lectură au posibilitatea să participe la sfârşitul acestei săptămâni la o triplă lansare de carte. Publicista și poeta Camelia Ardelean vine în fața iubitorilor de poezie cu volumele de versuri: „În oglinda sufletului meu”, cu 90 de poeme dedicate mamei; volumul „Pasiune”, care cuprinde 50 de poeme de dragoste, și volumul „Ingenuitate”, cu 71 de poeme, pe care autoarea le dedică nepoților săi, aflați în pragul adolescenței, dar și tuturor celor care și-au păstrat sufletul tânăr, indiferent de vârstă. Toate cele trei volume au apărut la Editura Inspirescu din Satu Mare. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi are loc astăzi, de la ora 17:00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or. Camelia Ardelean a fost redactor-șef la Editura Vultur ZM, din Deva (1997-2004); colaboratoare la „Revista naturiștilor”, cu eseuri din domeniu, în aceeași perioadă. În anul 2004 se stabilește în străinătate, iar în 2014 se repatriază și debutează în poezie cu volumul „Lacrimi de suflet”, apărut la Editura Emma din Orăștie. Despre creația poetică a Cameliei Ardelean s-au scris recenzii și cronici în revistele „Confluențe Literare”; „Confluențe Lirice”; „Negru pe Alb”; ziarul „Observatorul” din Canada; „O bibliotecă pentru balansoarul meu”, vol. 5, de Daniel Marian; „Ardealul literar și artistic”; „Dăruiri literare”; „Noua Provincia Corvina” – almanah aniversar 2015.

 

Vezi și

Close