glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Două autoturisme au rămas suspendate. Podul peste râul Strei, care face legătura între DN 66 şi Bretea Română, s-a surpat

Clipe de groază marţi seară pentru pasagerii a două autovehicule care traversau podul peste râul Strei din comuna Băcia, care face legătura între DN 66 şi localitatea Bretea Română. Cele două autoturisme au rămas suspendate pe podul care s-a surpat după ce un stâlp de susţinere a cedat. Autorităţile încearcă acum să afle cauzele care au dus la prăbuşirea podului.

Pilonul central de susţinere a podului de peste râul Strei, care leagă Drumul Naţional 66 de localitatea Bretea Română, a cedat. Podul lung de 200 de metri s-a surpat parţial, pe o porţiune de 80 de metri, iar două maşini au rămas suspendate. A fost nevoie de intervenţia pompierilor din cadrul Detaşamentului Hunedoara pentru evacuarea celor două autoturisme. „Nu am realizat ce s-a întâmplat. Am simţit că îmi fuge pământul de sub picioare. Am realizat că scap maşina de sub control, în timp ce podul se prăbuşea cu mine cu tot. Am tras frâna de mână ca să nu scape de tot maşina”, a precizat unul dintre şoferii a cărui maşină se afla pe pod. Din fericire, niciunul dintre cei trei pasageri nu au fost răniţi, aceştia reuşind să ajungă în loc sigur înainte de sosirea echipelor de intervenţie la faţa locului.

Garanţie variabilă

Podul peste Strei a fost construit în urmă cu 40 de ani, în 1974. Nu se ştie exact dacă podul se afla sau nu în garanţie. Potrivit autorităţilor judeţene, în administrarea cărora se află, garanţia este între 32 şi 49 de ani. În cursul zilei de ieri, la nivelul Prefecturii Hunedoara a fost constituit un grup de suport tehnic, care încearcă să identifice cauzele surpării podului. În cazul acestui incident se iau în calcul două ipoteze. Fie cutremurul care a zguduit Ţara Haţegului în urmă cu câteva luni a provocat daune, fie debitul mare de pe râul Strei, generat de microhidrocentrale, a erodat stâlpul. În urma expertizei tehnice efectuate de membrii grupului, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Drumurilor Naţionale Deva şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au constatat că podul s-a prăbuşit prin cedarea pilei nr. 1 în urma subspălării avansate a fundaţiei, aceasta pierzând stabilitatea prin alunecare”, informează ISU Hunedoara. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, o verificare a stării podului a fost făcută recent, dar nu s-a constatat nimic în neregulă:

Doi specialişti ai Consiliului Judeţean au trecut prin zonă. Unul acum o săptămână şi unul acum trei zile. Nu au constatat niciun fel de denivelare la nivelul căii de rulare a podului”.

Consiliul Judeţean cere sprijin de la Guvern

Surparea podului a cauzat pagube consistente pentru autorităţile judeţene. Reparaţiile care se impun sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, dar în acelaşi timp urgente şi necesare, altfel, locuitorii satelor din apropiere vor fi nevoiţi să facă un ocol de zece kilometri pentru a ajunge la drumul naţional.

Nu avem încă o estimare a pagubelor, dar în mod cert sunt foarte mari. Podul este în administrarea Consiliului Judeţean. În primul rând este obligaţia noastră să-l facem. Sumele de bani vor fi consistente, peste 30 – 40 de milioane de lei. Noi încercăm să obţinem sprijinul Guvernului, pentru că este o situaţie de urgenţă. Altfel până la rectificarea bugetară şi organizarea licitaţiilor durează mult şi oamenii de acolo rămân fără o cale importantă de traversare a Streiului”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint. Pentru prevenirea producerii unor accidente s-a luat măsura blocării căilor de acces spre pod, precum şi sistarea deversării apei în râul Strei de la barajele centralelor Subcetate şi Plopi.