glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Dosarul electronic de sănătate, obligatoriu pentru toată lumea. Medicii hunedoreni, „în ceață” la folosirea sistemului

Începând din 12 noiembrie, toți medicii din județul Hunedoara sunt obligați să inițieze și să completeze dosarele electronice ale pacienților lor. Odată cu obligativitatea DES, medicii de familie din județ susțin că sunt „în ceață” atunci când vine vorba despre folosirea sistemului.

După mai bine de doi ani de amânare, din 12 noiembrie, Dosarul Electronic de Sănătate (DES) a devenit obligatoriu. Astfel, medicii au obligația de a completa în acest document toate informațiile importante despre starea de sănătate a pacientului: alergii, intoleranțe, transplanturi, istoricul de boli, rezultatele analizelor, intervențiile suferite de-a lungul timpului, imunizări și multe altele. Potrivit legii, toți hunedorenii, fie că sunt sau nu asigurați, minori sau adulți, vor avea dosare electronice de sănătate. După ce medicul de familie îi va constitui dosarul electronic de sănătate, pacientul se va putea autentifica în sistemul dosarului cu CNP-ul pentru a avea acces online la propriul dosar, ca să vadă, în timp real, orice modificare și accesare făcute în dosarul său, și implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit. DES preia datele și informațiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în ceea ce privește istoricul medical al pacientului, realizând o colecție de date medicale, necesară luării celor mai bune și rapide decizii medicale, la care au acces, în primul rând, proprietarii acestor date, asigurații. În plus, documentul se constituie și atunci când pacientul nu reclamă o problemă de sănătate ci dorește doar eliberarea unei așa-zise matrici de securitate (un formular tipărit destinat accesului în sistem) de la medic iar medicul o generează, o imprimă și o înmânează pacientului.

Folosirea sistemului DES întârzie consultațiile medicale

Deși autoritățile promit că, spre deosebire de rețeaua cardurilor de sănătate, sistemul DES nu se va bloca și că noul sistem este mai ușor de accesat, medicii de familie din județ nu sunt de aceeași părere. Mai mult decât atât, cadrele medicale susțin că dacă fiecare pacient ar solicita consultarea dosarului său electronic, nu ar mai fi timp suficient pentru consultații. „Eu personal sunt în ceață cu acest sistem. De la Casa de Asigurări ni s-a spus că nimeni nu poate intra și vedea dosarul electronic al unui pacient, doar în prezența titularului și că siguranța este de 100 la sută. Adevărul este că noi suntem medici nu informaticieni și nu am priceput exact care îi treaba cu matricea. Și cea mai importantă întrebare pe care ne-am pus-o a fost dacă fiecare pacient ar veni și ar dori să își consulte dosarul medical, noi când mai consultăm? Eu folosesc sistemul, dar dacă pacientul nu vrea să își transmită datele, eu nu am ce să-i fac. Practic, ceea ce a devenit obligatoriu din 12 noiembrie este că și pacientul poate să își consulte dosarul, lucru pe care eu nu știu să îl fac. Când o să-mi ceară cineva să își vadă dosarul, voi apela la oameni care știu să folosească acest sistem. Într-adevăr ni s-a explicat ce trebuie să facem, pe ce site să intrăm și care sunt pașii de urmat, dar întrebarea mea este când mai am timp să și consult, dacă stau să generez matrici”, a precizat președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Orice pacient se poate conecta la Portalul DES de la orice calculator cu conexiune la internet, accesând adresa www.des-cnas.ro, selectând butonul „Accesați DES” și urmând instrucțiunile pentru pacienți afișate pe pagină.

Tags