glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Dosar penal pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată

Solicitările pentru urna mobilă s-au ferit de caniculă şi de ochii birourilor electorale şi au fost transmise spre secţiile de votare la adăpostul serii. În nicunul din cazurile semnalate persoana care a adus cererile nu a intrat în secţia de votare ci le-a înmânat unui membru al Biroului în afara secţiei.

Duminică seara, în jurul orei 20:00, mai mulţi preşedinţi sau membrii ai birourilor electorale au transmis sesizări către Biroul Electoral Judeţean Hunedoara (BEJ), cu privire la primirea unui număr mare de solicitări pentru urna mobilă. Numărul acestora variind între 30-50 de cereri. Nu doar numărul cererilor a fost alarmat ci şi faptul că cererile păreau a fi completate de aceeaşi persoană.

Solicitări de urnă mobilă pentru persoane care au mers la vot

În cadrul secţiilor de votare 21, 28 şi 39 mai multe solicitări pentru urna mobilă erau făcute în numele unor persoane care fuseseră deja la vot. În cadrul secţie de votare numărul 21 din incinta Colegiului Tehnic Transilvania, în jurul orei 20 s-au primit 23 de cererei pentru urna mobilă de către un membru al biroului electoral de circumscripţie, în afara secţiei de votare. Preşedinta secţiei de votare a sesizat BEJ în legătură cu numărul mare de solicitări pentru urna mobilă, răspunsul primit a fost să verifice cu atenţie cererile şi să procedeze conform legii. În urma verificărilor s-a constata că mai multe persoane care aveau solicitări pentru urna mobilă au votat deja, iar pentru trei cereri nu erau trecute motive plauzibile. Astfel, în urma analizei au fost aprobate doar 17 cereri, în timpul verificărilor o persoană pentru care era făcută cerere a venit la secţia de votare pentru a vota, aceasta nerecunoscând că a completat şi semnat o astfel de cerere. „În jurul orei 20 un membru din biroul electoral a primit un număr de 23 de cereri de la un necunoscut, era tocmai momentul când trebuia să se meargă cu urna specială, aveam o singură cerere acceptată. Am revenit în secţie, împreună cu membrii din birou am verificat pe toate listele, ca nici după jumătate de oră să apară una dintre persoanele pentru care trebuia să plece urna mobilă pe motiv de invaliditate. Întradevăr persoana avea cârjă şi era însoţită, dar a venit să voteze. Unul dintre membrii s-a sesizat (delegatul PDL), a făcut o contestaţie, atunci am luat o declaraţie din partea membrului care a primit cererile şi o declaraţie de la doamna Fazekas, în numele căreia era făcută o cerere pentru urna mobilă, aceasta a declarat că nu a completat şi semnat o astfel de cerere. Având în vedere cele întâmplate am întocmit hotărârea biroului electoral prin care am respins toate cererile pe care le-am primit”, a declarat preşedinta secţiei de votare numărul 21, Camelia Roşca. „Poliţia Municipiului Deva a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii fals în înscrisuri sub semnătură privată şi efectuează cercetări în vederea identificării autorilor şi a luării măsurilor prevăzute de lege”, declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţei al judeţului Hunedoara, inspector principal Bogdan Niţu

O situaţie similară s-a înregistrat şi în cadrul secţiei 39, unde în jurul aceleiaşi ore a fost primit un dosar în care erau aproximativ 30 de solicitări pentru urna mobilă. În urma verificărilor pe considerentul că mai multe persoane solicitante votaseră deja şi că caligrafia cererilor era asemănătoare, toate cererile primite au fost respinse. „În cadrul secţiei de votare 39 urna mobilă s-a deplasat pentru şase persoane, trei dintre ele au depus cerere sâmbătă, iar trei duminică dimineaţa”, a susţinut preşedinta secţiei, Mărioara Avram.

Cereri de urnă mobilă pentru persoane plecate în străinătate

La secţia de votare numărul 11 din cadrul Şcolii Primare Viile Noi s-au înregistrat peste 50 de solicitări pentru urna mobilă. În jurul orei 21 erau deja soluţionate 39 dintre cereri, iar pentru alte 14 cereri urna specială era pe traseu pentru a le soluţiona. Deşi preşedinta secţiei de votare nu a dorit să ne răspundă la întrebări, surse din cadrul secţiei au declarat că mai multe cereri pentru urna mobilă erau făcute în numele unor persoane plecat de mult timp în străinătate. Delegatul PDL în secţia de votare a depus o contestaţie adresată BEJ prin care s-a solicitat a nu se da curs unui număr de 15 cereri privind folosirea urnei speciale, pe motiv că acestea ar fi fost scrise de aceaşi persoană, contestaţia a fost respinsă ca fiind nefondată.