glasul-hd.ro Web analytics

Infracționalitate

Doi patroni din Petroşani şi şefa unei bănci din Haţeg, reţinuţi pentru înşelăciune, fals în acte şi abuz în serviciu

UPDATE Ludovic Csiki a ajuns în faţa magistraţilor hunedoreni unde se va judeca propunerea procurorilor de arestarea preventive a sa. Cel mai probabil, în cazul Elenei Drăgan, procurorii i-au interzis acesteia să părăsească localitatea, fiind cercetată în continuare în stare de libertate, deoarece ea nu a fost prezentată judecătorilor Tribunalului Hunedoara cu propunere de arestare preventivă.

Patronii firmelor Habitat XXI şi Ardi SRL din Petroşani au ajuns în faţa magistraţilor hunedoreni fiind acuzaţi de infracţiuni economice. Ludovic Csiki, de 39 de ani, şi soţia sa, Diana Csiki, în vârstă de 38 de ani, sunt cercetaţi de procurori pentru că au determinat mai multe persoane să obţină credite pentru aceştia în baza unor documente false eliberate de cei doi. Alături de aceştia este cercetată penală şi şefa unei bănci din oraşul Haţeg, unitate care a acordat cele mai multe credite personalor recomandate de administratorii petroşăneni.

Potrivit anchetatorilor, cei doi administratori, în perioada 2005-2011, prin amenințare cu desfacerea contractului de muncă, au determinat mai multe persoane care erau angajate la aceste firme să solicite şi să obţină credite de la mai multe instituții bancare în baza unor documente false. Mai exact, soţii Csiki le-au eliberat angajaţilor adeverințe de venit false, cărţi de muncă falsificate în care erau modificate salariile sau data privind încadrarea în muncă, fişe fiscale false,  şi contracte individuale de muncă false.

„Sumele de bani rezultate în urma aprobării creditării intrau în posesia celor  doi administratori, care le promiteau angajaţilor că ratele vor fi achitate de către firme, lucru ce s-a întâmplat doar o anumită perioadă de timp”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

Păcăliţii, executaţi silit

Totul a pornit, în urmă cu câţiva ani, când cei doi patroni doreau să extindă una dintre firme. Atunci, aceştia şi-au convins angajaţii să le dea o mână de ajutor cu promisiunea că ratele le vor fi achitate. Când au început să primească acasă documente prin care erau atenţionaţi să-şi achite creditele, oamenii şi-au dat seama că au fost înşelaţi şi s-au adresat poliţiei. În obţinerea creditelor de către angajaţi, cei doi administratori au fost ajutaţi de şefa unei unităţi bancare din Haţeg, Elena Dragan.

Prin acest mod de operare au fost fraudate mai multe instituții financiare bancare sau nebancare, creându-se un prejudiciu total de peste 7.336.400 lei, întreaga sumă de bani intrând in posesia învinuiților LUDOVIC C. şi DIANA C.”, au mai precizat poliţiştii hunedoreni.

În spatele gratiilor

Lodovic Csiki şi Elena Dragan au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore şi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pentru Diana Csiki, întrucât se sutrage urmăririi penale, judecătoriiar putea emite mandatul de arestare preventivă în lipsă. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la înşelăciune şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Cercetările au fost extinse şi la celelalte societăţi bancare şi nebancare care au acordat credite în acest caz.