NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Doi frați literați. Nicolae și Miron Țic, frații cărturari din Brănișca
15750257_670513466462263_1663420671_n

Doi frați literați. Nicolae și Miron Țic, frații cărturari din Brănișca

În prima zi a anului 2017 scriitorul Nicolae Țic ar fi împlinit 88 de ani. De 24 de ani, în satul său natal, Boz, o placă memorială îi păstrează amintirea încrustată în marmură. Mult mai adânc încrustate sunt amintirile fratelui său, Miron Țic, și el, la rândul său, om de litere. 

Fața, gesturile, ținuta scriitorului Miron Țic trădează omul de cultură, blajin, aplecat spre meditație, cu mult bun simț caracteristic oamenilor „citiți”. Dar mai presus de orice, vorbele, poveștile despre satul natal, despre copilărie, despre fratele său, plecat să „scrie” la București, în cetatea oamenilor de litere. Miron Țic oftează cu durere când rememorează anii copilăriei din Boz, lunca Mureșului, dealurile Zarandului, târgul și școala de la Ilia. Toate au fost și toate au lăsat amprente în sufletul și mintea celor doi frați. Dar mai ales au lăsat amprente în opera acestora.  Au fost doi fraţi talentaţi. Unul s-a stins, altul îi duce mai departe pasiunea pentru scris.

Nicolae Ţic, o amintire vie în satul natal

În satul natal, Boz, comuna Brănişca, casa în care s-a născut şi a crescut scriitorul Nicolae Ţic poartă în semn de cinste o placă omagială de marmură, dezvelită în urmă cu câţiva ani la iniţiativa administraţiei locale. Şi unitatea de învăţământ din comună poartă cu mândrie, de la începutul anilor 2000, numele scenaristului care a dat viaţă multor personaje din filmele româneşti, cele mai îndrăgite de public fiind cele din seria „B.D”. În comună, nu există persoană să nu fi auzit de Nicolae Ţic. E chiar mai cunoscut decât căpitanul Panait sau Patraulea. Toţi se mândresc cu „tatăl” filmelor de comedie din anii `70.

Un copil liniştit, pasionat de literatură

Miron Ţic vorbeste cu inima deschisă şi admiraţie despre fratele său. Deşi au trecut 21 de ani de când destinul i-a des­părţit, poetului încă îi mai tremură vocea când îşi aminteşte de anii copilăriei. „Fratele meu era un copil liniştit. Mai puţin zvăpăiat decât ceilalţi copii de vârsta lui”, spune Miron Ţic. „Îi plăcea în schimb foarte mult literatura. Materia lui preferată era limba şi lite­ratură română. În liceu a făcut parte din cenaclul de la „Decebal”. O bucată de vreme a fost şi vicepreşe­dinte al cenaclului”, adaugă poetul despre fratele său. Talentul l-au moştenit, ambii fraţi, de la tatăl lor, care „era un bun povestitor”.

Brănişca – Deva – Bucureşti, un parcurs spre succes

Nicolae Ţic a luat contact cu lumea literelor la şcoala primară din satul natal. S-a transferat apoi la şcoala cu profil pedagogic din Deva, iar după trei ani la Liceul „Decebal”. A cochetat cu literatura, fiind o persoană activă în cadrul cenaclului literar. Nu s-a abătut nicio clipă de la drumul său către scriitură, iar după absolvirea liceului îşi continuă studiile la Fa­cultatea de Filologie din Capitală. În paralel este redactor al ziarului „Steagul roşu” din Petroşani şi colaborator la „Scânteia tineretului”. Redactor la Secţia scenarii a Studioului Cinematografic Bucureşti în perioada 1961-1969, Nicolae Ţic devinde apoi secretar al Asociaţiei Cineaştilor, post pe care îl ocupă exact în aceeaşi perioadă în care „născoceşte” personajele seriei de comedie „B.D.” şi scrie în colaborare cu Mircea Drăgan scenariul pentru „Brigada Diverse intră în acţiune”, „Brigada Diverse în alertă!”, „B.D. la munte şi la mare”. Pe lângă cunoscutele comedii, Nicolae Ţic a scris scenariul pentru încă şase filme: „Castelul condamnaţilor” (1969), „Dragostea mea călătoare” (1980), „O lume fără cer” (1981), „Mult mai de preţ e iubirea”, în colaborare cu Dan Marcoci (1982), „Scopul şi mijloacele” (1983), „Duminică în familie” (1988).

O trilogie comică la care încă se râde

De la scenariu la difuzarea filmelor pe ecrane a fost doar un pas. Toate cele trei pelicule s-au bucurat de o concentrare mare de vedete în distribuţie. Toma Caragiu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu sunt doar câţiva dintre „greii” cinematografiei româneşti care au descreţit frunţile publicului cu replicile scenaristului hunedorean. Deşi a fost pri­mită cu serioase rezerve de critica cinematografică, trilogia comică a lui Ţic s-a bucurat de un succes răsunător în faţa publicului. „Când am auzit că va scrie scena­riul pentru seria „B.D.” am simţit o mare bucurie. Ştiam că filmele vor avea succes la public, şi au avut. Chiar dacă au trecut atât de mulţi ani de la premiera filmelor, sunt încă de actualitate”, spune Miron Ţic despre opera fratelui său.

Un autor, treizeci de volume literare.

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

DE PUPAT ALIN BONTA

De pupat 20.04.2018

Alin Bonţa – sportiv amator din Deva, Pentru că oferă publicului hunedorean o nouă experienţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *