glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

DN 76 va fi gata la „Sfântu’ aşteaptă”. O altă contraperformanţă CNAIR afectează judeţul Hunedoara: modernizarea DN 76 durează mai mult decât a durat construirea

În deceniul trecut, judeţul Hunedoara a fost victima unei contra-performanţe notorii a fostei CNADNR (acum CNAIR). Cei 70 de kilometri ai DN 66 dintre Simeria şi Petroşani au fost reabilitaţi şi modernizaţi în 10 ani. Şi nu vorbim de vreo autostradă, ci de un simplu drum cu două benzi. Contra-performanţa are toate şansele să se repete pe DN 76 Deva – Oradea.

Un singur tronson de pe DN 76 este gata. E vorba de vreo 20 de kilometri între Brad şi Ioneşti. Recepţia a fost făcută cu câteva zile în urmă, dar a trecut neobservată şi din cauza campaniei electorale. În plus, compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nici n-a îndrăznit să se laude prea mult cu „inaugurarea”. E vorba, totuşi, de o lucrare ce trebuia finalizată integral în primăvara acestui an, dar, per ansamblu, acum e gata doar pe jumătate, deşi primele loturi, cele dinspre Oradea, au intrat în lucru încă din 2009.

Termene împinse spre 2018

Din cei 133 de kilometri ai drumului sunt gata doar cei 20 dintre Brad şi Ioneşti. Între Şoimuş şi Brad vom circula fără semafoare temporare, fără îngustări şi fără (gropi în care urmează să fie plasate casete betonate pentru subtraversări de ape) abia din iulie, anul viitor. Dar e vorba de o estimare a CNAIR, practic aceeaşi companie care spunea iniţial că lucrarea va dura doar 12 luni, din toamna lui 2013 până-n toamna lui 2014. Progresul fizic aici este de 83 la sută, iar lucrarea e plătită doar pe jumătate.

Mult mai rău stau lucrurile pe porţiunile Ioneşti – Vârfurile şi Beiuş – Oradea. CNAIR a fost nevoită să rezilieze contractele antreprenorilor desemnaţi pentru aceste două loturi, să reia licitaţiile, iar acum trebuie să avanseze alte termene-limită de finalizare, în ambele cazuri, anul 2018, fără să precizeze luna din an.

Back to top button