glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Disputa Ecosid vs. Santinel se tranşează în octombrie

Tribunalul Hunedoara nu a emis încă o sentinţă în procesul în care Ecosid Hunedoara şi societatea Santinel SRL se judecă pentru o afacere eşuată de la finalul mandatului Schiau şi din timpul mandatului lui Ovidiu Hada. La instanţa de fond, firma privată a câştigat dreptul de a încasa de la Ecosid 6,6 milioane de lei. Societatea aflată în subordinea primăriei e cu ambele picioare-n groapă, iar singurul său bun de valoare îl reprezintă cele 108 hectare de teren pe care le mai deţine.

La finele anului trecut, la Judecătoria Hunedoara s-a finalizat faza de fond a procesului în care Santinel SRL a dat în judecată Ecosid acuzând-o că nu a respectat prevederile unui contract semnat în martie 2008, pe vremea-n care firma din subordinea primăriei era condusă de Marian Mihalache (acum aflat în închisoare pe viaţă, în Irlanda, după ce şi-a ucis iubita plecată la muncă în Dublin).

Conform contractului, Ecosid se angaja să plătească societăţii Santinel SRL 2,1 milioane de euro pentru demolarea a 150.000 de metri cubi de construcţii, apoi Santinel ar fi urmat să cumpere de la Ecosid, cu 500.000 de euro, circa 100.000 de metri cubi de betoane.
În vara lui 2008, conducerea Primăriei Hunedoara s-a schimbat. Noul primar, Ovidiu Hada, a considerat că înţelegerea era păguboasă, dar nu a încercat să o anuleze în instanţă, ci prin presiuni administrative şi negocieri cu administratorul SC Santinel, Simo Janos. O vreme lucrurile păreau că s-au liniştit, betoanele de pe platforma Ecosid au fost demolate şi valorificate prin alte firme, iar în 2013, Santinel a dat Ecosid în judecată solicitând despăgubiri în valoare de 2,1 milioane de euro, adică suma pe care, în 2008, firma din subordinea Primăriei se angajase să o plătească în martie 2008. În noiembrie 2014, Judecătoria Hunedoara a decis că Ecosid trebuie să-i plătească firmei Santinel 6,6 milioane de lei (adică aproximativ 1,5 milioane de euro), chiar dacă firma privată nu a apucat să facă demolările prevăzute în contract. Santinel a notat la cartea funciară toate bunurile imobile ale Ecosid, semn că, în cazul în care firma Primăriei nu reuşeşte să plătească, se poate folosi în acest scop de … terenuri.

Calcule refăcute

Ecosid Hunedoara a făcut recurs la decizia judecătoriei, cauza intrând pe rolul Tribunalului Hunedoara, în februarie, anul curent. Instanţa de fond din acest proces nu a acceptat o expertiză contabilă a afacerii, în urma căreia să se stabilească eventualul profit pe care Santinel l-ar fi avut dacă ar fi apucat să demoleze betoanele. A fost acceptată însă o expertiză tehnică, în care se specifică un profit de circa 315.000 de lei. Ecosid şi Primăria Hunedoara au comandat o nouă expertiză contabilă, făcută în primăvara acestui an, iar rezultatul acesteia arată o sumă şi mai mică a profitului estimat al lucrărilor pe care Santinel nu a fost lăsată să le execute – 49.000 de lei. „La expertiza contabilă s-a ţinut cont de toate detaliile, inclusiv de faptul că în contract se menţionează 150.000 de metri cubi de supraedificate, nicidecum de 150.000 de metri cubi de beton brut. Supraedificatele conţin şi goluri, pentru că e vorba de clădiri”, explică un apropiat al demersului juridic făcut de Ecosid, care a dorit să rămână însă anonim.
 
Răspuns în aşteptare

În ianuarie, patronul Santinel, Simo Janos, declara pentru „Glasul Hunedoarei” că abordările celor trei conduceri ale primăriei care s-au succedat de la semnarea contractului şi până acum au fost extrem de diferite, menţionând că, pe vremea lui Schiau, problema ecologizării fostei platforme industriale se punea total diferit faţă de abordările ulterioare ale unei asemenea chestiuni. Tot Simo Janos aprecia atunci să sentinţa dată de judecătoria Hunedoara reprezintă o premieră în domeniu, fiind vorba despre un fel de cuantificare în bani a unui lucru devenit imposibil de făcut. Pe scurt, 6,6 milioane de lei pentru betoanele care au dispărut între timp şi pe care Santinel nu le-a mai putut demola şi, eventual, valorifica.
„Procesul, la Tribunalul Hunedoara, a început prin februarie. La înfăţişarea din iunie, avocaţii ambelor părţi au menţionat că nu mai au precizări suplimentare de făcut şi ne aşteptam la o sentinţă. Pronunţarea sentinţei a fost amânată pentru luna octombrie, pentru 2 octombrie, dacă nu mă-nşel. După discuţia cu avocatul nostru, avem destule motive să fim optimişti”, spune directorul Ecosid, Nicolae Baloşin.

Back to top button