glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dirijorul Corului „Vlăstarele Orăștiei”, decorat de președintele României

Eli Androne-Petru a fost decorat, ieri, de președintele României, Klaus Iohannis, pentru meritele remarcabile avute în calitate de dirijor al Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei”. Profesorul hunedorean a primit din partea președintelui Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F, „Promovarea Culturii”.

În 5 aprilie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a profesorului Eli Androne-Petru. Deși, la vremea respectivă nimeni nu l-a anunțat pe dirijorul Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei” de demersul președintelui, luni, administrația prezidențială a organizat ceremonia oficială de decorare. Într-un cadru festiv, de Ziua Culturii Naționale, la Palatul Cotroceni din București, șeful statului i-a conferit profesorului hunedorean Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. „Am fost decorat ieri (n. red. luni) de către președintele României cu Ordinul <Meritul Cultural> în grad de Cavaler, pentru întreaga activitate și premiile internaționale obținute de-a lungul timpului. Practic, documentul a fost semnat în luna aprilie, dar doar luni, într-o ceremonie oficială, am fost decorat”, a declarat Eli Androne-Petru.

Recunoștință pentru educația tinerilor

La rândul său, Klaus Iohannis a afirmat că decorația oferită dirijorului este în semn de recunoștință pentru educația și formarea tinerilor. „Activitatea dumneavoastră în fruntea corului de copii <Vlăstarele Orăştiei> dovedeşte că muzica rămâne un liant între generaţii. Decoraţia pe care v-am înmânat-o semnifică recunoştinţa faţă de profesorii şi educatorii care îşi dedică viaţa culturii şi mai ales nobilei misiuni de a-i educa pe tineri prin artă. Într-o lume fără frontiere, muzica tinerilor reprezintă o autentică şi creativă cale de comunicare, de cunoaştere şi de convieţuire armonioasă”, a declarat președintele României. În cadrul evenimentului, președintele a mai acordat Ordinul „Meritul Cultural” Filarmonicii „George Enescu” (decorată în grad de Mare Ofițer), la 150 de ani de la înființarea Societății Filarmonice și pictorului și graficianului, Corneliu Brudaşcu (în grad de Mare Ofițer). Ceremonia s-a încheiat cu un concert festiv susținut de Corul „Madrigal”.

Eli Androne-Petru este dirijorul Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei” din anul 1996. Formația corală este una dintre cele mai performante din țară, cu 41 de distincții internaționale și un repertoriu care a ajuns la peste 200 de piese sacre și laice, românești și universale din toate epocile componistice, în 21 de limbi (japoneză, greacă, latină, scoțiană etc.). În cei 22 de ani de activitate, prin contribuția sa, maestrul Eli a adus cea mai mare faimă Orăștiei.