glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Directoarea Şcolii Gimnaziale din Vaţa de Jos şi-a dat demisia. Presiunile presei au făcut-o să renunţe la postul de conducere. Reprezentanții IȘJ Hunedoara spun că ei au demis-o

În urma nenumăratelor acuzaţii de violenţă fizică şi verbală, directoarea Şcolii Gimnaziale din Vaţa de Jos, Adriana Coza, nu a mai suportat presiunea presei şi a decis să renunţe la postul de conducere a unităţii de învăţământ. Deşi a demisionat, Adriana Coza va fi în continuare profesor de matematică în cadrul şcolii, la fel ca şi fiul acesteia, Adrian Mihuţ, care rămâne profesor de informatică. Cu toate acestea, în cursul zilei de ieri, reprezentanții IȘJ Hunedoara au trimis un comunicat de presă în care susțineau că directoarea a fost demisă de către ei.

Ameninţări, umilire, bătăi, ore nepredate, existenţa în cadrul şcolii a unei „camere de tortură”. Toate aceste acuzaţii au fost făcute în ultimele două săptămâni, de mai mulţi părinţi din comună, la adresa directoarei Şcolii Gimnaziale din Vaţa de Jos, Adriana Coza, a fiului acesteia, profesorul de informatică, Adrian Mihuţ, şi a secretarului, fratele directoarei. Mai mult decât atât, o familie din localitatea Vața de Jos, sat Tîrnava de Criş, cu un băiat în clasa a șasea în instituția de învățământ a făcut plângere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, acuzând conducerea şcolii de rele tratamente aplicate minorului. În urma anchetelor desfăşurate de cele două instituţii amintite şi a prezentării unei înregistrări video de către „Glasul Hunedoarei”, în care un copil a fost umilit, după ce a fost pus de profesor să îşi dea palme în repetate rânduri, reacţiile au şi început să apară. Adriana Coza a demisionat din funcţia de conducere a unităţii de învăţământ, în locul acesteia fiind detașat un cadru didactic, care îndeplineşte condiţiile de ocupare a funcţiei de conducere prevăzute de lege. „Am demisionat astăzi (n. red. ieri) deoarece nu am mai suportat presiunile presei şi ale părinţilor. Voi ocupa în continuare funcţia de profesor de matematică, pentru că sunt profesor titular cu normă întreagă, dar pot să vă spun că lucrurile nu vor rămâne aşa. Cu timpul, toţi îşi vor da seama că nu sunt vinovată şi Dumnezeu va face dreptate”, a declarat Adriana Coza.

Au apărut şi reacţiile Inspectoratului Şcolar  

IŞJ Hunedoara a fost sesizat în data de 3 martie, printr-o petiţie depusă de părintele unui elev de la Şcoala Gimnazială Vaţa de Jos, asupra unor aspecte vizând deficienţe în organizarea şi desfăşurarea procesului instructiv-educativ, fiind invocate şi acte de violenţă verbală şi fizică asupra elevilor. Inspectorul şcolar general, Maria Ştefănie, a numit o comisie de verificare a tuturor aspectelor cuprinse în petiţie, care s-a deplasat la unitatea şcolară din Vaţa de Jos pentru desfăşurarea unei anchete. În urma aplicării unor chestionare elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, verificării documentelor manageriale şi şcolare şi a unor inspecţii la clasă s-au constatat mai multe aspecte deficitare. Ca urmare a acestora, a fost elaborat un plan de măsuri remediale. Nimeni nu a fost dat afară din sistem, iar toți profesorii și cadrele didactice sunt încă în școală. „Interpretarea chestionarelor s-a realizat de către consilieri şcolari, specialişti ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara. Membrii comisiei au verificat documentele manageriale şi şcolare, efectuând şi activităţi de inspecţie la clasă. Au fost solicitate note de relaţii scrise atât directorului şcolii, cât şi celorlalţi salariaţi asupra cărora s-au îndreptat verificările. În baza dovezilor existente, comisia de verificare a elaborat un raport, care a fost avizat în Consiliul de Administraţie al inspectoratului, în şedinţa din data de 30 martie. Comisia de verificare a identificat o serie de aspecte deficitare, cum ar fi: management ineficient, nerespectarea strictă a procedurii referitoare la accesul în unitatea şcolară, suspiciunea unor violenţe verbale şi fizice exercitate asupra elevilor de către unii salariaţi. Menţionăm faptul că membrii comisiei de verificare a aspectelor semnalate nu au identificat o încăpere destinată aplicării de pedepse elevilor. Membrii comisiei au elaborat un plan de măsuri remediale, prin care se urmăreşte optimizarea desfăşurării procesului instructiv – educativ şi a actului managerial, care a fost transmis conducerii unităţii de învăţământ, spre aplicare. Prin urmare, consiliul de administraţie al inspectoratului a hotărât încetarea detaşării în interesul învăţământului din funcţia de conducere a doamnei director. În funcţia de director al Şcolii Gimnaziale Vaţa de Jos a fost detaşat, începând cu data de 30 martie, un cadru didactic care îndeplineşte condiţiile de ocupare a funcţiei de conducere prevăzute de lege”, se arată în comunicatul IŞJ Hunedoara.

Profesorul de informatică, secretarul şcolii şi şoferul de microbuz, cercetaţi disciplinar

Ca urmare a măsurilor transmise de IŞJ Hunedoara, la nivelul unităţii de învăţământ va începe cercetarea disciplinară prealabilă a tuturor categoriilor de personal, asupra cărora există suspiciunea de a fi săvârşit abateri disciplinare. „Ancheta care ţinea de inspectoratul şcolar a fost desfăşurată şi încheiată. Noi nu am ştiut de existenţa unei înregistrări, nu am văzut-o niciodată. Într-adevăr, doamna director şi-a anunţat demisia înaintea şedinţei consiliului de administraţie al inspectoratului, iar noi am aprobat-o pentru că oricum aceasta era şi decizia noastră. În perioada următoare, conform legii, va începe cercetarea disciplinară prealabilă a tuturor categoriilor de personal, asupra cărora există suspiciunea de a fi săvârşit abateri disciplinare. De asemenea, în unitatea şcolară se vor desfăşura activităţi de consiliere a elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, de către consilieri şcolari, specialişti din cadrul CJRAE. Consilierea va avea drept obiective: dezvoltarea abilităţilor de relaţionare pozitivă în contextul şcolii; identificarea informaţiilor despre sine, care sunt relevante în relaţia eficientă şcoală – familie – comunitate; identificarea emoţiilor, atitudinilor  faţă de şcoală; utilizarea metodelor educaţionale care încurajează dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copilului; adaptarea şcolii la nevoile elevilor”, a menţionat inspector şcolar general adjunct, Lavinia Ilina. În cursul zilei de ieri, inspectorul școlar general, Maria Ștefănie, nu a răspuns apelurilor noastre repetate.

Loading...
Tags

3 Comments

  1. Buna ziua!Suntem siguri ca I.S.J prin inspectorii responsabili vor readuce in cadrul scolii un climat de viata bun,o buna relatie familie scoala,o abordare sanatoasa a relatiei psiho-pedagogice profesor-elev.Stim ca se vor avea in vederere atingerea obiectivelor in procesul de predare- invatare si respectarea regulamentelor scolare,a programului,programei si strategiilor de invatamant,a relationarii in conditiile unui comportament civilizat,cu redescoperirea bucuriei reciproce ,aceea de a fii un bun profesor si a daruii si aceea de a fii un bun elev si de a te bucura de intelepciunea cunoasterii!

  2. Numirea inspectoarei Dana Cioara ca inspector coordonator al scolii, alaturi de sfaturile experimentatului consilier juridic Nistor Ioan va face ca scoala sa fie adusa si mentinuta pe linia de plutire.

    Buna miscare a ISJ-ului!

  3. Propun ca inspectoarea scolara a judetului sa fie demisa , nu si aceasta directoare de scoala.e inadmisibil ca ziar sa denigrati un om, nici macar nu este finalizata ancheta.In locul vostru chiar Daca va fi gasita vinovata nu Trebuie sa ii dati poza si bulina neagra.Voi ca ziar sunteti pasibili sa fiti dati in judecata si sa pierdeti.atunci va veto da singuri buline negre?