glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Directoarea acuzată de corupție riscă să-și piardă funcția. AFIR: „Vom analiza oportunitatea măsurii suspendării contractului individual de muncă, la momentul începerii judecății”

„Glasul Hunedoarei” a transmis săptămâna trecută, în scris, o solicitare Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru a afla punctul de vedere oficial al insituției în legătură cu faptul că directoarea OJFIR Hunedoara, Florinda Emilia-Crăciun, a fost trimisă în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție. Reporterii noștri au întrebat dacă se va lua vreo măsură împotriva acesteia, iar ieri am primit răspunsul. Potrivit Biroului de Presă al instituției, AFIR va analiza oportunitatea suspendării contractului de muncă la momentul începerii judecății, după procedura de cameră preliminară.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis trimiterea în judecată a directoarei Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Florinda Emilia Crăciun, pentru infracțiuni de corupție, săvârșite în perioada 2010-2013, atunci când nu era în această funcție. Faptele de care este acuzată, deși încă nedovedite în instanță, nu fac cinste instituției, din contră, aruncă o imagine proastă asupra ei. Anchetatorii anticorupție spun că aceasta ar fi obținut de la APIA 650.000 de lei, în baza unor documente false sau inexacte. Florinda Crăciun susține că este nevinovată și spune că nu își va da demisia, întrucât presupusele fapte de care este acuzată nu au legătură cu funcția pe care o deține. Totuși, AFIR susține că după ce dosarul va trece de camera preliminară, va analiza oportunitatea suspendării contractului de muncă. „Codul Muncii prevede la art. 52 alin. (1) lit. b) teza II faptul că orice contract individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în situația în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. În același timp, Codul de procedură penală (aprobat prin Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare), prevede ca după trimiterea în judecata se desfășoară procedura camerei preliminare. În cadrul acestei proceduri se verifică competența și legalitatea sesizării instanței, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Potrivit prevederilor legale, în urma acestei proceduri, una dintre soluțiile posibile este restituirea cauzei la parchet. Astfel, având în vedere prevederile legale menționate anterior, AFIR, în calitate de angajator, va analiza oportunitatea măsurii suspendării contractului individual de muncă la momentul începerii judecății”, se arată în răspunsul primit de la AFIR.

 

Back to top button