glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dinozaurii pitici din Ţara Haţegului, promovaţi în cadrul Dino Parc Râşnov

„Balaurul Bondoc”, care a devenit vedeta expoziţiei „Balauri, dragoni, dinozari”, de la sediul din Haţeg al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, va putea fi admirat şi la Dino Parc, cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei. Parcul a fost inaugurat zilele trecute la Râşnov, iar în cadrul acestuia vizitatorii vor putea afla informaţii şi despre Geoparc.

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti şi Dino Parc Râşnov au încheiat un parteneriat care vizează promovarea reciprocă, asigurarea consultanţei ştiinţifice de specialitate din partea experţilor Geoparcului, dar şi colaborarea în derularea de proiecte educaţionale şi de interpretare a patrimoniului geologic. În baza acestuia, vizitatorii vor putea admira în sala centrală a Centrului de Vizitare al Dino Parcului Râșnov, pentru următoarele două luni, fosilele originale de dinozaur din specia Balaur bondoc şi vor putea afla informaţii despre Geoparc. Fosilele au fost aduse la Râşnov chiar de descoperitorul lor, Mátyás Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean şi de Mark Norell de la American Museum of Natural History, doi dintre cei patru membri ai echipei de cercetători care a făcut cunoscută, la nivel mondial, această descoperire. Cei doi paleontologi au fost de altfel şi invitaţi speciali în cadrul evenimentului de deschidere al Dino Parcului. Balaurul bondoc este unul dintre dinozaurii unicat în întreaga lume, un carnivor feroce cu pene care popula teritoriul ce forma Insula Haţegului cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă. Este singurul dinozaur care are o denumire ştiinţifică în limba română şi nu în latină, cum este uzual, ca un omagiu adus de descoperitori culturii româneşti. O machetă în mărime naturală a acestui dinozaur a fost realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley şi poate fi admirată la sediul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, din Haţeg, str. Libertăţii, nr. 9A, într-un spaţiu expoziţional dedicat în întregime Balaurului bondoc.

Investiție impresionantă

Cel mai nou parc de dinozauri din întreaga Europa, aflat la o distanţă de 200 m de Cetatea Râşnov, Dino Parc, s-a deschis joi. Are o suprafaţă de 1,4 ha şi găzduieşte un număr de 45 de dinozauri, cel mai mare de 22,4 metri lungime şi 20 de metri înălţime. Pe lângă dinozauri, în parc se mai găsesc căsuţe construite în arbori, în care se vor desfăşura activităţi educative pentru copii (desene, sculptură, pictură, trasee de căţărare pentru copii printre copaci, un vulcan care scoate fum etc). Parcul este deschis vizitatorilor în fiecare zi între orele 9,30 și 20,00, iar preţul unui bilet este 28 de lei pentru adulţi şi 22 de lei pentru copii. Gratuitate au doar copiii cu vârstă sub trei ani.