glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Dezvoltarea infrastructurii, o prioritate în Orăştioara de Sus

Proiectele de dezvoltare a infrastructurii comunei, derulate de Primăria Orăştioara de Sus, au ajuns pe ultima sută de metri. Cu toate acestea, lipsa fondurilor pune „beţe în roate” finalizării acestora, precum şi implementării unor noi proiecte.

Cetăţile Dacice şi peisajele unice ale Munţiilor Şureanu fac din Orăştioara de Sus una dintre cele mai importante zone turistice din judeţ. Pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti şi pentru a promova localitatea, administraţia locală a reuşit să atragă fonduri pentru înfiinţarea unui Centru de Informare Turistică. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 200.000 de euro, bani care sunt folosiţi pentru construcţia unei
clădiri noi şi dotarea acesteia cu echipamentele necesare. Mai mult, în cadrul acestui proiect vor fi tipărite broşuri informative cu privire la principalele obiective turistice din localitate şi vor fi amplasate câteva zeci de panouri publicitare pe drumurile principale care duc spre comună. „Implementarea acestui proiect este în grafic. Construcţia clădirii este realizată în proporţie de 50 la sută, iar elementele grafice în proporţie de 70 la sută. Până în primăvară, Centrul de Informare Turistică va fi finalizat. Avem ce pune în valoare, însă e păcat că din lipsa fondurilor suntem nevoiţi să renunţăm la un proiect care a primit finanţare şi care ar fi mers mână în mână cu Centrul de Informare Turistică. Este vorba despre un proiect finanţat de Ministerul Turismului cu privire la promovarea produselor specifice acestei zone. Nu avem bani pentru cofinanţare şi nici nu cred că vom primi”, a precizat primarul comunei Orăştioara de Sus, Viorel Bodea.

Reţeaua de apă, pe ultima sută de metri

Proiectul finanţat prin OG 7 privind introducerea reţelei de apă în patru sate ale comunei, respectiv Costeşti, Ludeşti, Orăştioara şi Bucium, a ajuns pe ultima sută de metri. „Proiectul a fost realizat în proporţie de 95 la sută. Gospodăriile au fost racordate la noua reţea, a fost construită staţia de clorinare, însă nu putem finaliza lucrările din cauză că mai avem nevoie de bani pentru a construi staţia de tratare a apelor. Fără aceasta nu putem furniza apă potabilă gospodăriilor. Tot în cursul lui 2011 am reuşit să obţinem finanţare de la Fondul de Mediu pentru un proiect ce prevede introducerea reţelei de canalizare în cele patru sate. Are o valoare de peste nouă milioane de lei, iar din bugetul local trebuie să suportăm 25 la sută din valoarea proiectului. Proiectul tehnic este întocmit, mai este nevoie de ultima vizită în teren şi apoi încep lucrările”, a precizat edilul Viorel Bodea. Un alt proiect care îmbunătăţeşte considerabil nivelul de trai al locuitorilor din comună şi care se apropie de finalizare presupune modernizarea drumurilor de acces pentru exploataţiile agricole. Valoarea acestuia depăşeşte cinci milioane de lei şi au fost realizaţi 18 kilometri de drum forestier în satele Costeşti, Ludeşti, Orăştioara, Bucium şi Ocolişu Mic.

Finalizarea proiectelor începute, dezideratul primarului pentru 2012

Primarul comunei şi-a stabilit şi priorităţile pentru 2012. Pe lista de priorităţi ale administraţiei locale se află finalizarea lucrărilor la căminul cultural din satul Grădiştea de Munte, unde mai trebuie înlocuită tâmplăria şi zugrăveala interioară şi exterioară. „Anul acesta îmi doresc să finalizez proiectele care sunt deja începute. Acest lucru depinde şi de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie. În plus mai sunt câteva drumuri care necesită intervenţii. DC 508 A se află pe lista de aşteptare la Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi sper să primim fonduri pentru lucrări, iar DC 508 B trebuie să îl pietruim deoarece pe timp de ploaie este impracticabil”, a conchis primarul Viorel Bodea.