glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Dezvăluirile președintelui UDMR Hunedoara. Ce a negociat Uniunea cu PSD și ALDE, înaintea moțiunii de cenzură

Iuliu Winker, președintele UDMR Hunedoara, a dezvăluit, ieri, într-o conferință de presă, ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, la negocierile dintre partidul său și alianța PSD-ALDE. Winkler este primul politician care admite că au existat negocieri pe legile care acordau mai multe drepturi comunității maghiare, iar în schimbul acestora, UDMR ar fi trebuit să voteze moțiunea. Președintele organizației Hunedoara a Uniunii susține că, la un moment dat, săptămâna trecută, România s-a întors în timp 20 de ani.

În urmă cu o săptămână, atunci când a avut loc moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, UDMR s-a abținut de la vot. Totul s-a întâmplat din cauza unor negocieri eșuate între Uniune și liderii PSD și ai ALDE. Trocul politic pe care ar fi încercat să îl facă conducerea PSD, prin Liviu Dragnea, cu UDMR ar fi fost ca în schimbul voturilor „pentru” moțiunea de cenzură, să adopte legile „maghiarizării”. Parlamentarii din Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița și Mureș au subliniat în mod cert că nu sunt de acord ca ziua de 15 martie să devină, prin lege, zi națională a comunității maghiare. O altă propunere respinsă de parlamentarii ardeleni se referă la diminuarea pragului de reprezentare a minorităților în instituțiile administrative de stat, de la 20% la 10%.

Adevărul, spus de Winkler

Dacă până ieri nimeni nu a declarat oficial că așa s-au derulat negocierile, acum lucrurile au fost lămurite de Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara. Acesta spune clar că au existat negocieri, că UDMR a cerut legile care oferă mai multe drepturi comunității maghiare, în schimbul sprijinului la moțiune. „Indiferent cine, ce a afirmat în acele 48 de ore, UDMR nu a prezentat nicio solicitare nouă în acea negociere de săptămâna trecută cu PSD și cu ALDE. Tot ceea ce am pus noi pe masă au fost lucruri pe care le cerem, pe unele de 20 de ani, dar nimic nu a fost o noutate. Nu a fost nimic nou, nu am cerut nimic duminică noaptea sau luni dimineața, pentru a negocia cu PSD și ALDE, ci, pur și simplu, am luat din diferite sertare obiective ale noastre  care se aflau în diverse stadii de realizare, pe care le-am pus pe masă. Le-am spus: iată, dragi colegi, opt deziderate pe care noi le avem. Le avem de mult, ele sunt cunoscute, ele au fost publice, haideți să facem treaba aceasta și atunci noi ne simțim împuterniciți, ne simțim în stare să dăm un sprijin unui obiectiv politic al PSD”, a declarat Iuliu Winkler.

„Teleportarea există în România”

Iuliu Winkler susține că din momentul în care s-a aflat că legile merg la comisii, România s-a întors, pentru două zile, în timp, 20 de ani. Deși supărat pe partidele care nu și-au ținut promisiunea față de UDMR, Winkler susține că Uniunea va continua dialogul cu PSD și ALDE, iar sprijinul parlamentar va fi oferit în baza acelorași obiective. „S-a întâmplat această revenire în timp, am călătorit în trecut două zile. Evident că efectele acestui lucru trist se vor manifesta și în viitor. Adică, nu vom uita că se poate acest lucru. Nu am știut până acum că există acest buton și că există teleportarea, dar acum am învățat. Altminteri, vom continua dialogul cu PSD-ALDE, și evaluarea înțelegerii noastre de sprijin parlamentar va fi făcută pe baza acelorași obiective. Munca noastră va continua în baza acelorași obiective”, a mai spus Winkler.

Tags