glasul-hd.ro Web analytics

Infracționalitate

Dezincriminare. Prostituatele au scăpat de pedepse, nu şi de închisoare

Au sperat că odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal se vor putea întoarce acasă şi, mai mult, la “muncă”. Este vorba despre femeile care au fost condamnate pentru prostituţie şi se află în penitenciar. Numai că situaţia nu a fost aşa cum au crezut ele. Compartimentul executări penale din cadrul Tribunalului Hunedoara a trimis către instanţă sesizări privind situaţia unora dintre acestea, iar magistraţii au decis.

Executarea pedepsei, înlăturată

Pe rolul Tribunalului Hunedoara, numai ieri au fost analizate sesizările comisiei în cazul a trei prostituate. În toate cazurile, instanţa a decis că  infracţiunea prevăzută de art. 328 C. Pen. din 1969 a fost dezincriminată prin intrarea în vigoare a Legii nr. 289/2009. Constată înlăturată executarea pedepsei de 1 an închisoare aplicată condamnatei”. Numai că această decizie nu le-a şi eliberat pe femei din închisoare. În cazul pedepselor dezincriminate de noua lege, executarea acestora este înlăturată dar, dacă persoana a comis şi alte infracţiuni pentru care a fost condamnată, ea va rămâne în penitenciar pentru executarea celeilalte pedepse.

În această situaţie se află şi cele trei femei condamnate pentru prostituţie şi cărora instanţa le-a anulat pedepsele. Fiecare dintre acestea este cercetată şi într-un alt dosar, pentru alte infracţiuni penale.

La nivelul Penitenciarului Bârcea Mare au fost evaluaţi 1.042 de deţinuţi, dintre care în 193 de cazuri au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra modificării pedepselor ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile.

De la infracţiune, la contravenţie

Potrivit Noului Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie, prostituţia nu mai reprezintă infracţiune şi nu se mai impune pedeapsa cu închisoarea. Persoanele prinse practicând “cea mai veche meserie din lume” vor putea primi, cel mult, o amendă administrativă.

“Analizarea dosarelor trimise de penitenciare, în baza Legii Penale mai favorabile, nu înseamnă şi eliberarea persoanelor încarcerate”, Ildiko Glăman, Tribunalul Hunedoara