glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Dezbinare în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Primăria Hunedoara doreşte să colecteze şi să valorifice singură gunoiul din oraş, contrar aşteptărilor Consiliului Judeţean.

Luna trecută, Consiliul Local Hunedoara a aprobat, la propunerea primarului Viorel Arion, o strategie a oraşului privind colectarea gunoiului menajer pentru perioada 2015 – 2020. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun însă că o asemenea decizie ar duce la creşteri foarte mari ale costurilor, majorări care se vor răsfrânge asupra populaţiei.

„Dorim să preluăm serviciul de Salubritate la Primărie. Am şi înfiinţat o firmă în acest scop, am pus în dezbatere publică, apoi s-a aprobat în Consiliul Local, o strategie în acest sens. Dorim să avem noi acest serviciu, la Hunedoara, pentru că nu mai vrem să se repete povestea ca şi în cazul ADI Aqua Prest, de la care acum ne trezim cu tot felul de majorări de tarife. Consider că din bani se pot scoate bani şi că am putea avea chiar tarife mai mici decât cele actuale. Nu vom ieşi din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară care se ocupă de gunoaie, la nivel judeţean. Intenţia noastră nu periclitează proiectul de 70 de milioane de euro derulat de Consiliul Judeţean, însă, repet, nu mai dorim să trecem prin aceleaşi probleme prin care am trecut până acum cu Apa Prod şi ADI Aqua Prest. Nu vrem să mai depindem de nimeni. Ne facem singuri legea la noi acasă pentru că aşa e normal”, declară Viorel Arion. Primarul Hunedoarei crede că, dacă regulile de funcţionare ale ADI şi ale operatorilor ce vor fi desemnaţi să colecteze gunoiul în cele 69 de oraşe şi comune ale judeţului nu se vor schimba, este foarte probabil să apară blocaje din cauza beneficiarilor care nu-şi plătesc facturile la zi. În urmă cu o lună, în Consiliul Local, primarul prezenta un argument în plus: faptul că deponeul ecologic de la Bârcea Mare era contestat în instanţă de un ONG. Între timp, instanţa de fond a dat câştig de cauză autorităţilor judeţene, însă e de aşteptat ca procesul să meargă în apel: „Repet, nu ieşim din asociaţia care se va ocupa de managementul gunoaielor. Ne dorim doar să colectăm gunoiul printr-o societate a Consiliului Local. Să dea Dumnezeu să apară deponeul ecologic şi vom depune şi noi acolo cantităţile de gunoi nereciclabil”, adaugă Arion.

Consiliul Judeţean obiectează

Administratorul public din cadrul Consiliului Judeţean, Dan Stoian, spune că o asemenea măsură ar fi, până la urmă, în dauna locuitorilor municipiului Hunedoara. Din declaraţiile lui Stoian reiese că şi Primăria Devei s-ar fi gândit la o asemenea variantă, însă ar fi dat semne că se răzgândeşte când ar fi aflat că, în principal datorită faptului că deponeul se află pe teritoriul administrativ al reşedinţei de judeţ, la bugetul local se va plăti o redevenţă anuală de peste 500.000 de lei. „Am discutat cu ei (edilii din Hunedoara şi Deva – n.red.) mai bine de trei ore. Acuma rămâne de văzut din deciziile lor ce au de gând să facă. Problema este următoarea: conform proiectului, în deponeul ecologic poate pune gunoi doar unitatea administrativă care este membră ADI Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Altfel, operatorul care va fi desemnat să se ocupe de deponeu va putea să refuze o altă localitate, sau să perceapă tarife şi de 10 ori mai mari decât cele aplicate membrilor. Altfel, ne-am putea trezi cu oraşe din judeţul Alba care ar dori să vină să depună gunoiul la Bârcea Mare. În plus, la momentul demarării proiectului, toate cele 69 de Primării au semnat un document de poziţie, un angajament pe care acum ar trebui să-l respecte. Să nu uite domnii de la Hunedoara că, prin acest proiect se ecologizează şi se închide şi vechea rampă de gunoi a oraşului (situată la Hăşdat, lângă drumul spre Silvaş – n.red.), operaţiune care costă peste 9 milioane de lei, din bani europeni. Acuma vin şi spun că ei vor să facă notă discordantă de la proiect. Nu cred că e normal”, spune Dan Stoian.

Petre Mărginean pune condiţii

Primarul Devei, Petre Mărginean, spune că situaţia Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor este încă neclară: „Noi am întocmit o strategie de management al gunoaielor, anul trecut şi avem contract de salubrizare până în 2017. Ştiu că ADI susţine că acele contracte ar trebui încheiate la momentul la care sistemul judeţean va începe să funcţioneze, dar îmi amintesc că în proiect scrie că fiecare primărie va putea decide dacă va lucra cu un operator local sau va lucra cu un operator zonal. Dacă mie îmi garantează cineva că vom avea în Deva 100 de puncte de colectare cu containere îngropate, aşa cum am început recent să amenajăm în oraş, nicio problemă. Oricum, eu sunt sceptic în ce priveşte şansele ca deponeul ecologic să fie gata până la 31 decembrie, anul acesta, dar e doar o părere personală”.

Studiul copy-paste „a fost doar un draft”

Cu câteva zile în urmă, „Glasul Hunedoarei” vă aducea în atenţie faptul că studiul de oportunitate privind delegarea serviciilor de operare ale Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a fost întocmit folosindu-se şi deja consacrata metodă „copy-paste”. Altfel nu se explică de ce în text au rămas referiri la judeţul Covasna, instituţii care nu mai există, cum ar fi Comisariatul Judeţean de Mediu, sau instituţii de mediu care se ocupă de zona centrală a ţării, nicidecum de cea vestică (în care e inclus şi Hunedoara). Explicaţia celor doi este cât se poate de românească şi merge pe ideea „e mult de lucru şi… oricum cine citeşte foaie cu foaie un asemenea studiu”. „A fost doar un draft pe baza căruia se lucrează. L-am trimis tuturor primăriilor şi deja am primit observaţii de la 22 dintre ele. Varianta finală a studiului nu este gata încă”, a precizat Dan Stoian.

Întocmirea studiului de oportunitate este parte a unui contract de asistenţă în valoare de 1,4 milioane de lei. Reprezentanţii CJ spun că acesta a fost adjudecat de asocierea dintre două firme, prin licitaţie, la jumătate din suma alocată iniţial.