glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Dezastrul de la căminul REMPES. Blocul social al Primăriei Deva avea un „plafon” format doar din laţuri, plastic şi gips-carton (GALERIE FOTO)

Primăria Devei se poate înscrie în fruntea listei cu exemple de „aşa nu” când vine vorba despre acoperişurile din oraş. E vorba despre aceeaşi instituţie al cărei actual şef, primarul Ovidiu Moş, se declara nemulţumit de faptul că mulţi proprietari de apartamente au decis să aleagă variantele mai ieftine şi fără autorizaţii atunci când şi-au acoperit blocurile.

Jumătate din căminul Rempes de pe strada 1 Mai a fost „decopertată” de furtuna de joia trecută. Evenimentul scoate la iveală cum s-a făcut, de fapt, lucrarea de adăugare a unui etaj, tot pe bani de la bugetul local, în 2006: în bătaie de joc.

MAIN foto 2Acum a ieşit la iveală faptul că noul etaj al căminului Rempes nu avea un plafon din plăci de beton, sau alt material mult mai rezistent, ci unul alcătuit doar dintr-o folie de plastic pe sub care s-au pus plăci de gips-carton, prinse în grinzi şi laţuri de lemn. Şarpanta acoperişului a fost făcută din tablă (tablă care a fost luată de vânt săptămâna trecută).

Ca după război

Etajul 3 al căminului social de pe strada 1 Mai e inundat. E vorba despre nivelul superior varianta originală a clădirii. Aproape că nu există locuinţă fără pereţi umeziţi. La etajul 4, aşa-zisa „mansardă” podeaua holului e plină de apă pe jumătate din lungime. Încăperile din jumătatea de clădire rămasă fără acoperiş arată de parcă ar fi fost lovite de suflul unei explozii, nicidecum de o vijelie. Unele sunt pustii. Oamenii şi-au luat ce au avut de luat din ele şi-au plecat care pe unde-a putut. În altele mai sunt încă fotolii, canapele, haine şi jucării, toate îmbibate cu apă. Într-una dintre încăperi, din aşa-zisul tavan coboară piciorul unuia dintre muncitorii trimişi să intervină de urgenţă pentru repararea acoperişului (vezi foto). Apă peste tot. În mai toate locuinţele, gips-cartonul care ar fi trebuit să joace rol de plafon atârnă sfâşiat ca nişte bucăţi de hârtie mai groasă, îmbibate cu apă. Bucăţi din gips carton sunt şi pe jos. Multe, foarte multe.

Reparaţii tot din bani publici: 700.000 de lei

Primăria Devei este proprietarul clădirii în cauză. Primăria „mansardat-o” în 2006. Deocamdată nu ni s-a comunicat cât a costat atunci lucrarea şi, mai ales, de ce s-a decis ca, în loc de un plafon solid, să fie, practic, improvizat unul cu o folie de plastic şi un strat de gips-carton.

Consiliul Local al Devei a fost convocat ieri în şedinţă de îndată pentru a vota alocarea a aproape 700.000 de lei pentru refacerea acoperişului şi efectuarea celorlalte reparaţii care se impun, mai ales la instalaţia electrică. Niciunul dintre consilierii locali n-a întrebat de ce e nevoie de o asemenea reparaţie, din moment ce tot Primăria a făcut „mansardarea” şi a pus un acoperiş nou (dar fără un plafon solid) cu doar 11 ani în urmă.

De data asta, cu planşeu

Conform viceprimarului Răzvan Mareş, 15 familii din căminul Rempes au rămas, la propriu, fără un acoperiş deasupra capului. Mareş spune că, de data aceasta, refacerea acoperişului va însemna şi un planşeu solid. „Căminul Rempes nu avea plafon, decât gips-carton şi nişte laţuri de lemn. Sper ca lucrearea începută astăzi să se finalizeze în maximum două luni. Vom decoperta tot acoperişul blocului, pentru că e afectat în proporţie de 60 la sută. Nu putem lăsa jumătate de bloc cu acoperişul vechi şi jumătate cu acoperişul nou”.

Localnicii căminului Rempes ne-au declarat că, de foarte multe ori, au anunţat proprietarul (adică Primăria Deva) că le plouă în case, dar nimeni n-a venit vreodată să evalueze atent şi corect problema acoperişului şi plafonului.