glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva va avea o „urgenţă” pentru cazuri medicale uşoare, deservită de medici de familie. Un centru de permanenţă pentru medicina de familie va funcţiona în reşedinţa de judeţ, cu începere de la 1 mai

Din prima zi a lunii viitoare, Deva intră în rândul localităţilor din judeţ care au un Centru de Permanenţă pentru Medicina de Familie. De regulă, astfel de centre funcţionează în oraşele şi comunele care nu deţin unităţi de primiri-urgenţe, însă Urgenţa Spitalului din Deva este suprasolicitată.

Centrul de Permanenţă pentru Medicina de Familie va funcţiona pe strada Gheorghe Bariţiu (peste drum de Secţia TBC). Aici se pot prezenta pacienţii care reprezintă aşa-zisele „non-urgenţe”. E vorba despre acea categorie de pacienţi care, de exemplu, stau două-trei zile cu o durere de cap fără să meargă la medicul de familie, dar, atunci când nu mai rezistă, se prezintă noaptea la ora 02.00 la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, aglomerând şi îngreunând şi mai mult activitatea. Se produc astfel inconveniente atât pentru pacient (durata mai mare de aşteptare) cât şi pentru personalul medical (şi aşa supra-solicitat de adevăratele urgenţe).

Centrul amintit va funcţiona, de lunea până vinerea, de la ora 15.00 până a doua zi dimineaţa, la ora 8, şi 24 de ore din 24 sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale. Aici se pot prezenta atât adulţi cât şi copii, fie că sunt sau nu asiguraţi la CNAS.

Cazurile dificile – la urgenţa spitalului, cele uşoare – la urgenţa medicilor de familie

Centrul de Permanenţă va fi coordonat de medicul Oana Muntean (fostă Busuioc), iar aici vor mai activa medicii Romelia Petca – Orac, Daniela Bălu, Aurica Tudorache, Cornelia Pitar şi Elena Trocan. „Astfel de centre de permanenţă mai există, la noi în judeţ, cum ar fi cele de la Crişcior, Lupeni sau Simeria. Cu ani în urmă, s-a considerat că, la Deva, nu ar fi necesar un astfel de centru pentru că există Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Totuşi, aceasta este supra-aglomerată şi din cauza situaţiilor în care un pacient vine cu o durere de cap, sau un copil vine cu diaree, după două, trei sau patru zile în care nu s-au prezentat la medicul de familie. Noul centru poate prelua fără probleme astfel de cazuri mai uşoare. Atenţie însă, la noi nu se va putea veni cu traume sau alte cazuri foarte complicat de tratat, pentru că nu avem dotările necesare. Altă precizare importantă: la acest centru pot veni atât asiguraţi cât şi neasiguraţi, însă reţetele şi biletele de trimitere se eliberează în regim simplu (necompensat, în cazul reţetelor – n.red.) în acelaşi regim în care se eliberează la Urgenţă”, explică medicul Oana Muntean.