glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva: proiectele cu bani europeni sunt gata, dar nu toate. Primăria trebuie să suporte din bugetul local aproape 580.000 de euro

În urma unui efort depus pe ultima sută de metri pentru verificarea situaţiilor de lucrări şi decontarea facturilor emise de constructori, Primăria Deva spune că a reuşit să reducă volumul pierderii bugetare, de la o sumă estimată iniţial între 7 şi 9 milioane de lei, la 2,6 milioane de lei. Reprezentanţii instituţiei amintite susţin cu tărie că şi aceste 2,6 milioane (care, la cursul actual, reprezintă 577.000 de euro) vor fi recuperate în instanţă, de la constructorii care nu au finalizat lucrările la timp.

Dintre cele 15 proiecte cu finanţare europeană ce figurează în bilanţul pe 2015 al Primăriei Deva, patru nu au fost finalizate la termen. Este vorba, mai întâi, despre proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei, incintele II şi III (în valoare totală de 38,4 milioane de lei), unde nu s-au mai putut deconta din fonduri europene 45.000 de lei. Primarul Devei, Petru Mărginean, spune că, în acest caz, este vorba despre partea de promovare şi publicitate a proiectului care nu a mai putut fi realizată la timp, lucrările efective de reabilitare fiind finalizate.

B-dul Dacia rămâne marea problemă

Cea mai mare decontare din bugetul local pe care Primăria Deva va fi obligată să o facă se referă la proiectul de reabilitare a b-dului Dacia şi a zonei adiacente. Este vorba despre aproape 1,8 milioane de lei dintr-un proiect în valoare totală de 5,6 milioane de lei. O factură de aproximativ 2 milioane a fost emisă de către constructor abia pe 29 decembrie. Stadiul fizic al proiectului este de 85 la sută.
Şi proiectul privind modernizarea Colegiului Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, în valoare totală de 14,9 milioane de lei, a rămas în urmă (stadiul fizic raportat de Primărie de 98 la sută), aşa că şi în acest caz va fi nevoie de o sumă acoperită de la buget, fiind vorba de aproape 68.000 de lei.
Lucrările nu au mers cum ar fi trebuit nici în ce priveşte reabilitarea termică a blocului J de pe b-dul Iuliu Maniu (proiect în valoare totală de 1,7 milioane de lei). Aproximativ 700.000 de lei vor trebui plătiţi de la bugetul local pentru finalizarea lucrărilor, stadiul acestora fiind de 85 la sută.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Mona Voinescu, spune că pentru recuperarea banilor care vor trebui plătiţi de la bugetul local pentru finalizarea proiectelor, instituţia va acţiona în instanţă constructorii.

Şedinţa care a provocat îngrijorări

Pe 15 decembrie, Consiliul Local al Devei a fost convocat într-o „şedinţă de îndată” pentru a aproba acoperirea de la bugetul local a sumelor necesare pentru finalizarea efectivă a patru proiecte europene despre care se considera că nu au şanse să fie finalizate până la 31 decembrie, aşa cum prevăd contractele de finanţare pe sesiunea 2007 – 2013. Suma totală alocată atunci, de la buget, a fost de 10,6 milioane de lei fără TVA, adică peste 2 milioane de euro. Consilierilor li s-a explicat că, în cazul în care nu aprobă o asemenea decizie, toţi banii europeni atraşi pentru cele patru proiecte vor trebui returnaţi. De asemenea, în şedinţă, s-a mai spus că suma de la bugetul local va fi mai mică cu cel puţin 2 milioane de lei, deoarece, la acea dată, erau în procedură de verificare situaţii de lucrări şi facturi de valoarea amintită. După unele ezitări ale mai multor consilieri locali, hotărârile au fost aprobate.

Declaraţia pentru care e „inculpată” presa „mai puţin obiectivă”

La finalul şedinţei de consiliu, întrebată despre „restul de plată” ce va trebui făcut de la bugetul local Daniela Pârvu, şef serviciu Programe – Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Deva, declara:  „Este un estimativ, nu pot să vă spun o sumă concretă, dar bănuiesc că nu va sări de 7 – 8, poate, maxim, 9 milioane. S-ar putea să fie 7, maxim 8 milioane, pentru că există plăţile care le vom face în decembrie, se scad din suma aceea, plus notele de renunţare, nu se execută toate cantităţile, pentru că se execută concret ceea ce este în teren”.
O parte a presei locale, inclusiv „Glasul Hunedoarei”, a preluat declaraţia aşa cum a fost ea făcută (şi reluată mai sus). Petru Mărginean a lipsit de la şedinţa respectivă. Totuşi, primarul s-a supărat pe o parte din presa locală calificând-o „mai puţin obiectivă” şi „mincinoasă”, deşi era foarte clar că cifra nu a fost inventată de reporteri, ci preluată de la persoana din Primărie care se ocupă de proiectele europene.

Petru Mărginean – primarul Devei, după inaugurarea Platformei Ardealul, pe 29 decembrie 2015: „E final de an şi e normal să vedem şi partea plină a paharului. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestor proiecte. La începutul anului ne-am pus cu toţii la masă pentru a discuta dacă putem sau nu să ne încadrăm în acest termen foarte scurt de implementare a proiectelor. Dacă nu riscam să implementăm aceste proiecte … (s-ar fi pierdut toţi banii – n.red.). Acele 2 milioane de euro alocate în şedinţa de Consiliu Local au constituit, de fapt, o sumă – tampon, conform cerinţelor şi instrucţiunilor ADR Vest. Iată că nu sunt 2 milioane de euro, ci 500.000 (580.000 – n.red.). Dacă, de exemplu, sunt lucrări neconforme, vom interveni în procese pentru recuperarea banilor. Nu facem rabat de la calitate”.