NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Deva anului 2017. O stradă întreagă fără apă și canalizare, iar cinci familii fără curent electric
Pe strada Granitului, din Deva, rețeaua electrică merge doar 90 de metri. Restul caselor nu au curent
Pe strada Granitului, din Deva, rețeaua electrică merge doar 90 de metri. Restul caselor nu au curent

Deva anului 2017. O stradă întreagă fără apă și canalizare, iar cinci familii fără curent electric

Situație incredibilă, în municipiul reședință de județ. În1500108230_20117540_861367687348445_747889150_n anul 2017, cinci case din localitate nu au curent electric, iar alte gospodării de pe strada Granitului nu au apă și canalizare. Și mai grav este faptul că, de ani buni, oamenii sunt mințiți pe față, autoritățile locale promițându-le că vor rezolva problema. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, iar devenii sunt obligați să își ducă apă în bidoane și să stea cu generatoarele de curent în casă.

Sorin Oprean a început construcția unei case în zonă, acum trei ani, după ce, în prealabil, a primit promisiuni din partea administrației locale din vremea lui Petru Mărginean, că vor avea pe stradă toate utilitățile. Omul și-a vândut apartamentul, a făcut un credit bancar, și cu banii încasați a ridicat o casă. Timpul a trecut, primarii s-au schimbat, promisiunile erau aceleași: vor avea utilități. „Eu am început construcția acum vreo trei ani și ceva. Odată cu construcția, am început și demersurile pe la Consiliul Local. Am făcut zeci și zeci de adrese, mi-au făcut zeci de promisiuni, dar nu s-a făcut absolut nimic. În momentul de față, eu nu am nici măcar curent, pe stradă merge rețeaua electrică doar 90 de metri, și în rest nimic. Apă, nu, canal, nu, ce să mai vorbim de restul. Deci, trăim acolo ca în sălbăticie. Eu, soția și copilul nu locuim acolo, pentru că avem un copil, pe care nu îl pot ține în condițiile acelea, ci sunt socrii mei care stau acolo, de doi ani. Am baterii auto, le încarc în fiecare zi, am generatoare de curent, car în fiecare zi canistra cu benzină și cisterna cu apă… Am vecini acolo care de 10 ani cară apă cu sticlele. De 10 ani. Dacă dumneavoastră vă puteți imagina că în 2017 se mai poate să mai cari apă cu PET-ul…”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” Sorin Oprean.

1500108156_20068403_861367690681778_997681081_nOamenii sunt disperați

Mulți dintre cei care locuiau în zonă au decis să își vândă casele. Nimeni însă nu dorește să le cumpere, în situația în care nu există utilități. Oamenii sunt disperați și sătui de ineficiența administrației locale. „Am adrese și din 2015, și din 2016… Inițial au zis că se va face acolo rețeaua de apă și canal, în 2016. A trecut 2016, ne-au spus că la începutul lui 2017. Acum suntem la mijlocul lui 2017, iar ei nu au mișcat un pai. Vă rog să mă credeți, că nu mai știu ce să fac. Locuiesc în chirie, pentru că apartamentul l-am vândut ca să finalizez casa, casa e locuibilă. La mine situația este mai gravă, pentru că eu am și un credit mare la bancă, acum plătesc și chirie… Am băgat 600.000 de lei în casa aceea. Chiar am discutat ieri cu cineva, și i-am spus că o să ajung să fac lucruri extreme, că altfel nu mă bagă nimeni în seamă. Oricine ar înțelege numai în situația în care și-ar închide apa și curentul numai trei zile. Trei zile, nu vorbim de ani”, a mai spus Sorin Oprean. Bărbatul spune că în ultimii ani, deși a făcut nenumărate adrese către toate autoritățile, nimeni nu a venit să vadă situația lor. „Am făcut demersuri peste tot: Prefectură, Consiliul Județean, Consiliul Local, inclusiv pe la ministere. Efectiv, din martie, m-au scos din sărite. Mi-au tot promis: săptămâna viitoare, peste două săptămâni, în trei săptămâni… Dar nu s-a întâmplat nimic. Nu a venit, doamnă, nimeni niciodată aici. Pentru ei noi nu existăm. Pe strada aia noi suntem vreo 14 case, care nu avem apă și canal, iar fără curent suntem cinci. Probabil că s-ar construi acolo, s-ar dezvolta zona”, spune acesta.

Încă o promisiune

Contactat vineri de „Glasul Hunedoarei”, directorul tehnic al Primăriei Deva susține că situația este aproape de a fi rezolvată. „Am semnat contractul pentru proiectare și execuție alimentare cu energie electrică și iluminat public, este proiectul în faza de obținere a avizelor. Probabil, mai durează două săptămâni, după care începe execuția. Pentru alimentare cu apă și canalizare, este licitația în curs, suntem în faza finală de evaluare a ofertelor. Până la finalul anului vor avea și apă-canal, și curent, și iluminat public”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Deva, Ciprian Răchită. „Glasul Hunedoarei” va urmări dacă promisiunea directorului tehnic va fi îndeplinită sau dacă va rămâne la stadiul unor simple vorbe, pe care oamenii de pe strada Granitului le aud de ani  întregi, fără ca ceva să se întâmple.

Despre Livia BOTICI

Citește și

Termocentrala Mintia - Grupu 1 8841

Mintia are, din nou, gaz metan. Lider de sindicat: „Asistăm la sabotarea sectorului energetic chiar de către Guvernul României și la punerea la pământ a unei termocentrale”

Ieri după-masă, după 46 de ore în care Termocentrala Mintia a funcționat fără gaz metan, …

4 comments

  1. Sa bagi 600000 de lei din credit bancar intr o casa in Deva , trebuie sa fi cel putin nebun, va meritati soarta

  2. si in satul almasul sec de pe vulcan spre carjiti nu este curent si nici apa in conditiile in care ultimul stalp de curent este la 600 de metri de case si primaria nu face nimic pt a avea curent din contra oameni stau cu generatoare in casa si sunt nevoiti sa isi cumpere propriul transformator care costa in jur de 500 de milioane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *