glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„Deszăpezirea” de la Vadu Dobri. Pompierii şi salvamontiştii au ajuns la oamenii izolaţi în munţii Poiana Ruscă doar cu şenilatele. Drumul dinspre Meria e neatins de vreun utilaj de deszăpezire.

Toată săptămâna trecută am insistat pe un caz (sperăm noi izolat) al unei localităţi despre care, la Deva, s-a tot ştiut că are drum deszăpezit, dar realitatea era cu totul alta. Am făcut asta pentru că oamenii din Vadu Dobri au aceleaşi drepturi ca şi cei de oriunde altundeva, dar şi pentru că, de multe ori, una ni se „raportează”, alta se întâmplă. Ieri, la ora 16.00, drumul dinspre Meria spre Vadu Dobri avea pe el un singur rând de urme, cele ale unui paznic care-l parcurge pentru a merge la postul de pază. În rest, nimic, doar zăpadă de aproape o jumătate de metru. După 10 zile, poate, deszăpezirea începe astăzi. Dar nu e sigur.

10 oameni mai locuiesc în Vadu Dobri. Cel mai tânăr are 45 de ani, cel mai bătrân, 80. Sorin Popa e cel mai tânăr. Vineri a coborât pe jos 10 kilometri, pe Valea Runcului, unde l-a aşteptat o maşină cu care a ajuns la Hunedoara. Trebuia să ajungă, să cumpere câteva pâini, alte câteva alimente şi, mai ales, medicamente pentru consătenii lui. „Când m-am întors am venit tot pe Valea Runcului în sus. A trebuit să vină un vecin în calea mea să mă ajute cu bagajele că nu mai puteam să trag un picior în faţa celuilalt. Vreo 10 kilometri am venit pe jos. Dar să ştiţi că nici acuma nu-i desfăcut drumul dinspre Meria. Nu ştiu cine ce v-a spus, dar eu vă spun cum e situaţia, acuma”, ne mărturisea ieri bărbatul. De data aceasta spusele sale sunt confirmate cu fotografii. În imaginea prezentată apar stâlpii liniei electrice. Ar trebui să apară şi drumul care însoţeşte linia electrică, doar că e acoperit cu un strat gros de zăpadă, „deranjat” doar de urmele unui paznic care a intrat în tură la fosta unitate militară de la Vadu Dobri (aflată acum în proprietatea Primăriei Hunedoara).

Un gest de normalitate

Vineri dimineaţa, deşi nu le-a fost solicitat ajutorul, angajaţii ISU Hunedoara şi-au adus aminte că au, totuşi, în dotare, două vehicule şenilate. Au pus mână de la mână şi au cumpărat 40 de pâini. Cinci pompieri au luat cu ei doi salvamontişti şi au plecat spre comuna Bunila. De aici au mai preluat încă 200 de pâini şi câteva cutii cu medicamente cumpărate de Primărie şi le-au dus oamenilor din Vadu Dobri. Au ales traseul cel mai scurt, pe aşa-zisul Drum Judeţean 687 E, care nu e practicabil nici măcar vara. Şenilatele i-au dus însă până la destinaţie. Le-au dat pâinea şi medicamentele oamenilor, au stat un pic de vorbă cu ei, le-au verificat tensiunea şi glicemia cu dispozitivele dintr-o trusă medicală, după care s-au întors la Deva. La Vadu Dobri a continuat să ningă.

Istoria unei deszăpeziri teoretice

Aşa arăta aseară drumul pe care oficialii judeţului îl declarau deszăpezit marţi şi vineri, săptămâna trecută
Aşa arăta aseară drumul pe care oficialii judeţului îl declarau deszăpezit marţi şi vineri, săptămâna trecută

Cel care a anunţat izolarea satului Vadu Dobri este primarul comunei, Romulus Stroia, pe 8 ianuarie. Pe 9 ianuarie, Prefectura Hunedoara şi Consiliul Judeţean „bifau” comanda deszăpezirii drumului de acces prin comuna Lunca Cernii (pe traseul Lunca Cernii, Meria, Leontin, Fântâna – Vadu Dobri). De fapt a fost mai complicat, după cum reiese din declaraţia dată nouă, ieri, de primarul din Bunila: „Când am făcut prima sesizare, cei de la firma care se ocupă cu deszăpezirea pe aici au venit cu motorina la Primăria Lunca Cernii. Primăria Lunca Cernii a trimis un TAF (tractor forestier). Vecinii din Lunca Cernii au satul Meria şi cătunele Fântâna şi Leontin pe raza lor administrativă şi drumul care trebuie desfăcut de zăpadă. Dar TAF-ul ăla are lama îngustă şi fixă, nu o poate pune oblic, aşa că nu se poate spune că dă zăpada la o parte, ci o împinge aşa cum poate. Sunt însă locuri în care abia a putut să treacă doar cu roţile şi cu lama ridicată. Apoi, miercuri, a început să ningă iarăşi. Vineri, Consiliul Judeţean a trimis două buldozere în Lunca Cernii, dar iar ningea şi-au zis să se oprească ninsoarea, dup-aia intervin. Sper să înceapă să desfacă drumul mâine dimineaţă (în această dimineaţă – n.red.)”. Romulus Stroia adaugă că, pe termen lung, singura soluţie ar fi pietruirea drumului direct dintre Bunila şi Vadu Dobri. „Dac-ar fi practicabil, l-am deszăpezi noi, n-am sta să aşteptăm după unii sau alţii. Trebuie pietruit şi, din câte-am înţeles, e prins în planul de investiţii pe anul acesta”, adaugă primarul din Bunila.

Tags