glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deşeurile cu plumb rămân în Hunedoara. Prefectura cere răbdare. În problema deşeurilor periculoase plimbate luni în şir prin Hunedoara autorităţile se mişcă cu viteza melcului

Conform informaţiilor publicate de presa locală, deşeurile au ajuns în judeţul Hunedoara anul trecut în decembrie. Garda de Mediu a demarat verificări abia la începutul acestei luni, iar rezultatele încă se lasă aşteptate. Peste 2.500 de tone de deşeuri periculoase ce conţin plumb au ajuns în judeţ, cumpărate de la o firmă din Copşa Mică pentru a fi prelucrate. O parte din deşeuri au fost prelucrate în mod legal, însă o bună parte din cantitatea totală a fost plimbată prin Teliuc şi Hunedoara fără ca firmele implicate să deţină aprobările necesare.

Un depozit de 400 de tone se află şi acum pe malul Cernei, în zona „Poarta Zgurii”, iar alte 700 de tone s-ar afla într-o curte a unei firme de pe strada Carpaţi.

Primarul sesizează Poliţia

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, spune că a aflat din presă povestea deşeurilor periculoase aduse în oraş. „În prima parte a acestei luni, am dispus Poliţiei Locale să însoţească reprezentanţii Gărzii de Mediu la o primă verificare în teren. Ştiu că reprezentanţii noştri au cerut mutarea deşeurilor din zona «Poarta Zgurii». Acum am aflat că deşeurile nu sunt pe terenul nostru, ci pe un teren care ar aparţine Arcelor Mittal. Apoi am înţeles că ar mai exista asemenea deşeuri în incinta unei societăţi private, unde, din cunoştinţele mele, nici comisarii Gărzii de Mediu, nici reprezentanţii Poliţiei Locale nu au fost lăsaţi să intre pentru verificări. Avem o problemă mare cu aceste deşeuri şi trebuie rezolvată, motiv pentru care astăzi (ieri – n.red.) am decis să sesizăm Poliţia municipiului Hunedoara”, precizează Arion.

Subprefectul promite: „Se va face lumină”

Ioan Samoilescu (foto), subprefectul de Hunedoara, spune că Prefectura a dispus Gărzii de Mediu efectuarea unei anchete, adăugând însă că cercetările vor fi de durată: Cei de la Garda de Mediu au început o anchetă, dar, din ce am înţeles de la ei, verificările vor dura pentru că sunt mai multe firme implicate, unele din afara judeţului Hunedoara. Se merge pe traseul urmat de acele deşeuri. Sunt două aspecte ale verificărilor: cel de mediu şi sănătate publică, apoi cel comercial. Am fost informat de Garda de Mediu că s-a dispus ca cele două depozite să fie lăsate pe amplasamentele pe care au fost găsite, pentru că este mai bine ca ele să nu mai fie mutate dintr-un loc în altul. Şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie a fost informat în legătură cu această problemă, iar în baza rezultatelor anchetei Gărzii de Mediu, vom vedea dacă este sau nu cazul şi pentru o anchetă a poliţiei. Deocamdată este o cercetare a comisarilor de mediu în urma căreia se va vedea cine este în regulă şi cine este în afara legii. Oricum, se va face lumină”. Samoilescu, medic de profesie, crede că populaţia Hunedoarei nu are motive să se teamă de intoxicaţii cu plumb: O intoxicaţie acută cu plumb nu se poate face din cauza acelor deşeuri, iar pentru o intoxicaţie cronică e nevoie de expuneri repetate pe o perioadă mai lungă de timp. Praful care are plumb în compoziţie nu se ridică prea uşor din cauza vântului”. Conform unor măsurători efectuate săptămâna trecută de APM pe malul râului Cerna, în zona „Poarta Zgurii” s-au depistat cantităţi de plumb de 800 de ori mai mari decât limita maximă admisă.

Pericole: de la greţuri şi dureri de cap, până la malformaţii şi decese

Cea mai frecventă intoxicaţie cu plumb este denumită medical saturnism, iar printre primele sale simptome se numără apatia, greaţa, durerile abdominale intermitente şi durerile de cap. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Cecilia Birău, spune că intoxicaţiile cu plumb pot fi deosebit de periculoase. Vorbesc la modul general, pentru că nu cunosc detaliile cazului de la Hunedoara. Plumbul se poate infiltra în pământ, iar plantele care sunt apoi consumate de om să provoace intoxicaţii. Teoretic şi pe calea aerului elemente ce conţin plumb, periculoase pentru om, pot provoca serioase probleme de sănătate. În cazul expunerilor de foarte lungă durată, sau al cantităţilor mari de plumb ingerate în timp scurt, mai ales la copii, sunt atacaţi neuronii, existând pericolul apariţiei unui retard. Apoi apare riscul hipertensiunii arteriale din cauza intoxicaţiilor cu plumb. Efectele nefaste sunt şi asupra ficatului. În unele situaţii se poate ajunge chiar la cancer. Gravidele sunt şi ele în pericol din cauză că o eventuală intoxicaţie cu plumb poate provoca avortul, sau malformaţii ale fătului”, adaugă Cecilia Birău.