glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta săptămânii

Deliciu de Revelion: friptură de pui cu unt aromat

Ingrediente: un pui întreg, de 4 kg, fără măruntaie, câteva fire de cimbru proaspăt, câteva fire de rozmarin proaspăt, câteva fire de salvie, 2 cepe, 2 morcovi, 2 buc țelină verde, 4 frunze proaspete de dafin, 1 căpățână de usturoi, 500 g de aripioare de pui, ulei de măsline, 2 linguri de făină , 150 ml de vin alb, 1 litru de supă de pui.

Pentru untul aromat:

75 g hribi uscați , 250 g de unt , 2 lămâi, 1 nucșoară, 3 căței de usturoi, ½ de legătură de cimbru proaspăt, 9 felii de pancetta.

Metodă de preparare:

Cuptorul se dă la încălzit până ajunge la 190ºC, iar puiul se lasă să ajungă la temperatura camerei, în timp ce prepari untul aromat.

Hribii uscați se lasă într-un bol cu apă fiartă timp de 5 minute, după care se separă și se păstrează atât hribii, cât și apa în care au fost puși la înmuiat.

Untul se pune într-un bol și se amestecă cu coajă rasă fin de la lămâi, cu jumătate din nucșoară și cățeii de usturoi zdrobiți.

Se separă frunzele de cimbru și se toacă mărunt, se adaugă feliile de pancetta, hribii, sarea și piperul. Totul se amestecă cu untul și se separă în două porții egale care se lasă la frigider.

Se ia puiul întreg și, cu o spatulă, se face loc între piele și carne, de la deschidere, până la osul pieptului. Se lucrează la fel și pe cealaltă parte a puiului. Spațiul obținut astfel, dintre piele și carne, se umple cu cele două porții de unt. Dacă mai rămâne, unge puiul cu restul de unt.

Lămâile a căror coajă ai ras-o, se taie în jumătăți și se bagă în interiorul puiului, împreună cu cimbrul, rozmarinul și salvia.

Cepele se curăţă și se taie în bucăți mari. La fel se procedează și cu morcovii și cu țelina verde. Toate se pun într-o tavă, împreună cu căpățâna de usturoi zdrobită, frunzele de dafin și aripile de pui. Se toarnă 2-3 linguri de ulei de măsline.

Puiul întreg se pune în tavă, deasupra acestui amestec, se unge cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și cu piper.

Se dă la cuptor timp de 2 ore sau până când pielea începe să prindă o culoare frumoasă, aurie și crocantă. Dacă legumele din tavă capătă un aspect uscat, adaugă în tavă un pic din apa în care au stat hribii, pentru ca acestea să nu se usuce prea tare.

Puiul întreg se scoate din tavă, se pune pe un fund de lemn și se acoperă cu o folie de staniol și un prosop. Se lasă să se „odihnească” timp de 15 minute.

Pentru prepararea sosului, se ia cu o lingură grăsimea lăsată de friptură în tavă și se pune într-o tigaie, pe ochiul de la aragaz, la foc mediu.

Se adaugă făină, în timp ce se amestecă în mod constant, apoi se adaugă vinul alb și se lasă la scăzut. La sfârșit se adaugă supă de pui și se amestecă până se îngroașă. Sosul obținut astfel se strecoară și se servește cu friptura de pui.

Vezi și

Close