glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Delicatese hunedorene atestate, prezentate în avanpremieră (GALERIE FOTO)

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice (APPTE) şi Agenţia pentru Dezvoltare Economică  a Judeţului Hunedoara (ADEH) au prezentat vineri, ca o avanpremieră, parte din produsele cu care Hunedoara se va prezenta şi ca potenţială destinaţie de turism gastronomic la Târgul Turismului Românesc, ce va avea loc, săptămâna aceasta, la Bucureşti.

După deja consacratele „mărci” locale atestate ca produse tradiţionale autentice („Laşca de la Buna Romaniţa”, caşul momârlănesc, brânza „Burebista” sau magiunul de prune făcut la Râu de Mori), vinerea trecută a fost prezentat public şi Salamul de Săcărâmb – Ţurcanu. Acesta este cel mai nou produs tradiţional hunedorean care a primit atestare oficială. „Se face din carne de porc şi carne de mânzat, doar cu condimente naturale, piper, boabe de muştar şi… mai multe nu vă mai spun. Reţeta este de la Săcărâmb, moştenită de la strămoşii soţului meu. Ea este menţionată şi într-o monografie a satului Săcărâmb. Carnea se lasă la macerat 24 – 48 de ore, iar afumarea ţine trei sau patru zile şi se face doar cu lemn de fag”, spune Bianca Ţurcanu, deţinătoarea noului „brand” culinar autentic al judeţului.

Parteneriat „în creştere”

Preşedintele APPTE Hunedoara, Tatiana Rovinar, spune că, în total, judeţul are acum 11 produse tradiţionale atestate şi cinci produse realizate după „reţete consacrate”. Produsul tradiţional este specific unui areal bine delimitat în timp ce „reţeta consacrată” presupune elaborarea unui produs cu respectarea întocmai a unei reţete cunoscute. „Unii deţinători ai acestor produse sunt membri ai asociaţiei noastre, alţii nu, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vorbim şi despre produsele celor care nu sunt colegi cu noi în această organizaţie. Noi avem un parteneriat cu Consiliul Judeţean care e tot mai consistent, de la un an la altul. Nu-i tot una să te duci pe cont propriu la un târg mare unde costurile cu standul sunt foarte mari, iar la acestea se mai adaugă deplasarea şi cazarea pe o durată de vreo 5 zile. Dar când ai un ajutor financiar care îţi înjumătăţeşte cheltuielile e mai suportabil.  Nu întotdeauna vânzările sunt foarte spectaculoase, chiar dacă mergi la un târg mare. În general târgurile nu aduc foarte multă vânzare dar aduc o bună promovare….care mai târziu se resimte şi în vânzări. Pentru anul acesta avem promisiuni un pic mai consistente din partea Consiliului Judeţean. Tot anul acesta ne dorim să creştem numărul de membri, să ne dezvoltăm, să lansăm şi un site propriu de internet, dar să deschidem şi un magazin în Deva”, spune Tatiana Rovinar.

Producătorii hunedoreni de produse tradiţionale şi ecologice vor avea, în premieră, un spaţiu dedicat lor în cadrul standului judeţului Hunedoara de la Târgul Turismului Românesc ce va avea loc la Romexpo, în perioada 16 – 18 februarie.

Loading...
Tags