glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

DEFICIENȚE MARI DESCOPERITE DE INSPECTORI. „Glasul Hunedoarei” are sinteza raportului Curții de Conturi, întocmit în urma verificărilor de la Primăria Deva

„Glasul Hunedoarei” vă prezintă, în exclusivitate, sinteza raportului Curții de Conturi, realizată în urma verificărilor desfășurate de inspectori timp de aproape trei luni, la Primăria Deva. Auditul financiar a scos la iveală mai multe nereguli, descoperite în modul în care administrația locală a cheltuit banii publici.

Cotidianul nostru vă va prezenta pe episoade toată sinteza raportului Curții de Conturi. Auditul s-a axat pe tot mandatul lui Petru Mărginean, dar și pe o parte a mandatului lui Mircia Muntean. Neregulile descoperite de inspectorii Curții de Conturi, la Primăria Deva, sunt următoarele: stabilirea salariilor de bază la nivelul maxim în plată, prin asimilare cu personalul care își desfășoară activitatea în alte condiții; angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor servicii de inventariere contractate, nefinalizate și efectuate cu încălcarea prevederilor legale; decontarea necuvenită a unor intrări gratuite pe bază de card la complexul Aqualand. De asemenea, inspectorii au constatat efectuarea de plăți și cheltuieli pentru montarea/demontarea ornamentelor pentru sărbătorile de iarnă peste limitele legale, prin nerespectarea prevederilor legale și contractuale, ori angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor servicii de „montare/demontare a ornamentelor pentru sărbători” prin SC MK Ilumination SRL Hunedoara, activitate care a fost delegată prin concesiune unui alt operator. Totodată, scoaterea din funcțiune și valorificarea ornamentelor și figurinelor de sărbători, prin casare directă, fără respectarea prevederilor legale.

Nereguli peste nereguli

Inspectorii Curții de Conturi vorbesc în raportul, pe care „Glasul Hunedoarei” o să vi-l prezinte, și despre decontarea unor cheltuieli de judecată, onorarii și penalități, ca urmare a unor acțiuni unilaterale și nelegale efectuate de entitatea auditată, în raporturile comerciale cu SC Salubritate SA Deva, dar și despre necuprinderea în contractul de concesiune a investițiilor efectuate de SC Salubritate SA Deva în infrastructura specifică serviciului de salubrizare, ca bunuri de retur, la finalizarea contractului. De asemenea, reprezentanții Curții de Conturi constată „decontarea serviciilor de salubritate la prețuri mult mai mari, în urma acceptării unor costuri cu amortizarea noilor investiţii mai mari decât cele legale.

Potrivit aceleiași sinteze a raportului, o altă constatare este scoaterea din funcțiune și valorificarea bazei sportive – patinoar – , prin casare directă, fără respectarea prevederilor legale, la fel cum s-a întâmplat și cu elementele componente ale locurilor de joacă, care au fost casate în același fel, fără respectarea prevederilor legale. O altă neregulă este angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata serviciilor de iluminat public, peste valoarea totală finală a contractului publicată în SEAP, și în baza unor comenzi întocmite necorespunzător.

Inspectorii Curții de Conturi dau dreptate cotidianului „Glasul Hunedoarei”

Una dintre neregulile prezentate de inspectorii Curții de Conturi în raportul întocmit este cea legată de faptul că, în iarna anului 2015, edilul de pe atunci, Petru Mărginean, a semnat celebrul deja contract pentru pavoazarea municipiului Deva, în care era precizat că firma MK Ilumination va face montarea și demontarea ornamentelor de Crăciun. Asta, deși Primăria avea semnat un alt contract, cu o altă firmă, SC Electro Stăncălie SRL, cu același obiect. Lucru pe care „Glasul Hunedoarei” l-a spus încă din luna decembrie 2015. „În concluzie, s-a încheiat nelegal contractul de furnizare, având ca obiect furnizarea prin închiriere a ornamentelor pentru pavoazarea municipiului Deva, cu inclusiv montarea/demontarea acestora, încheiat cu SC MK Ilumination SRL, întrucât activitatea de montare/demontare pentru sărbătorile de iarnă face obiectul gestiunii delegate prin concesiune a sistemului de iluminat public (…), activitate concesionată un altui operator (SC Electro Stăncălie SRL), iar tarifele de montare/demontare utilizate de SC MK Ilumination nu au fost aprobate prin Consiliul Local (și nu se cunosc), contrar prevederilor legale. Totodată, menționăm că furnizorul SC MK Ilumination SRL Hunedoara nu a fost licențiat pentru activitățile specifice din cadrul sistemului de iluminat public al localității, de către ANRSC, contrar prevederilor legale”, spun inspectorii Curții de Conturi, în raport. Potrivit documentului, valoarea estimată a abaterii este în sumă de 608.653,64 de lei, și reprezintă valoarea totală a plăților efectuate în baza contractului nr. 43718/16.11.2015, pentru închiriere și montare/demontare, întrucât din contract nu rezultă care este tariful de montare/demontare. Petru Mărginean nu a formulat niciun răspuns la nota de relații înregistrată sub nr. 22.925/05/07.2017, până la finalizarea auditului financiar.

Citește și :

http://glasul-hd.ro/scandalul-ornamentelor-prinde-miros-penal-serviciile-de-montare-si-demontare-a-instalatiilor-de-iarna-vor-fi-platite-de-doua-ori-galerie-foto/

Tags