glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Decizie. Trei contrabandişti de ţigări rămân după gratii, 14 în libertate

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara pentru 14 din cei 17 inculpaţi condamnaţi în dosarul privind contrabanda cu ţigări din Hunedoara.

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat apelurile formulate de 17 inculpaţi, împotriva sentinţei Tribunalului Hunedoara din 10 octombrie, prin care au fost condamnaţi cei 32 de inculpaţi care au recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi au solicitat să fie judecaţi prin procedura simplificată prevăzută de art. 320 indice unu din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Instanţa a dispus menţinerea măsurii arestării preventive pentru inculpaţii Viorel Iulian Mihai, Andrei Robert Păun şi Ionel Radu şi înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara, pentru ceilalţi 14 inculpaţi. „Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată cu recurs de către inculpaţii pentru care s-a menţinut măsura arestării preventive, competenţa soluţionării recursurilor revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu privire la ceilalţi inculpaţi, hotărârea instanţei a rămas definitivă, nefiind atacată cu recurs. Cei 14 inculpaţi vor fi judecaţi în continuare în stare de libertate cu respectarea obligaţiei de a nu părăsi ţara şi a celorlalte obligaţii stabilite de instanţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 8 ianuarie 2013.

Contrabandiştii din cinci judeţe, capturaţi de oamenii legii

Prin rechizitoriul DIICOT au fost trimişi în judecată, în 21 august, la Tribunalul Hunedoara, 35 de persoane acuzate că au făcut parte dintr-o grupare infracţională organizată specializată în contrabanda cu ţigări introduse ilegal pe teritoriul României din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Contrabandiştii sunt cetăţeni români ce provin majoritatea din judeţul Hunedoara, dar şi din judeţele Arad, Timiş, Olt, Bihor, Suceava. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat de anchetatori la aproximativ 2,5 milioane de lei. Membrii grupării, soţii Frăsina şi Valeriu Petrişor, din Valea Jiului, se ocupau cu introducerea în ţară în mod ilicit a unor importante cantităţi de ţigarete pe care le depozitau în spaţii ascunse. Ulterior, acestea erau transportate pe rutele Suceava -Cluj – Petroşani, Timişoara – Caransebeş – Haţeg- Petroşani, Arad – Deva – Petroşani, Oradea –Deva – Petroşani şi distribuite în pieţe ori prin intermediul magazinelor deţinute în principalele localităţi din Valea Jiului (Petroşani, Lupeni, Vulcan, Uricani, Aninoasa şi Petrila). Ca mod de operare, pentru transportul ţigărilor membrii grupării foloseau autovehicule având elementele de caroserie şi şasiu modificate prin crearea unor compartimente secrete pentru ascunderea ţigaretelor. De asemenea, de cele mai multe ori, aceştia se deplasau în faţa autovehiculelor în care erau transportate ţigările de contrabandă semnalând prezenţa în trafic a poliţiştilor.