glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

De pe plaiurile hunedorene, melcii ajung în farfuriile francezilor

Sezonul de recoltare a melcilor a început şi sute de hunedoreni scotocesc prin iarbă după vietăţile cu cochilie. Melcii care se încadrează în standardele impuse de centrele de colectare şi după ce sunt prelucraţi iau calea Europei, direct spre farfuriile gurmanzilor francezi.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, în judeţul Hunedoara sunt autorizate două centre de colectare a melcilor. Unul este la Haţeg, localitate unde funcţionează şi o fabrică de prelucrare a melcilor, iar unul în zona comunei Ilia. Preţul pentru un kilogram de melci a fost stabilit în acest an la suma de 1,8 lei.

Ploaia, mană cerească pentru culegători

Cei mai căutaţi melci sunt cei de livadă, fiind de talie mare. Aceştia pot fi recoltaţi din zonele cu vegetaţie bogată, grădini, livezi, de pe marginea apelor şi pădurilor, de regulă în zonele umede şi umbroase. „De ani buni, în lunile de primăvară merg să culeg melci. Sunt pensionat pe caz de boală şi în acest fel pot câştiga un ban în plus. Nu este uşor să găseşti melci. Fiecare meserie are şi micile secrete. Zilnic trebuie să parcurgi chiar şi zece kilometri ca să aduni o cantitate cu care să se merite să mergi până la centrul de colectare. De regulă, cei mai mulţi melci îi găseşti fie după ploaie, fie în dimineţile în care care se aşază roua. De regulă, după ploaie îi găseşti şi pe marginea drumului”, spune culegătorul de melci, Vasile Mantea, în vârstă de 59 de ani.

Nimic nu se pierde, totul se valorifică

Melcii care sunt primiţi în centrele de colectare trebuie să se încadreze în anumite standarde. Aici melcii sunt trecuţi printr-o sită de triere şi nu sunt primiţi cei care au o cochilie cu diametrul mai mic de 28 de milimetri. Melcii recoltaţi la fabrica de prelucrare de la Haţeg sunt exportaţi după prelucrare în Franţa. „Melcii vii achiziţionaţi în urma recepţiei calitative şi cantitative, după o perioadă de înfometare, sunt trataţi astfel încât să se închidă în cochilie. Apoi sunt opăriţi, proces în urma căruia are loc separarea cărnii de cochilie, cu îndepărtarea părţii nefolosibile din carne. După fierberea cărnii comestibile, aceasta se sortează (calibrează), urmând să se ambaleze corespunzător în vederea exportării ei directe. Exportăm carnea prelucrată, cochiliile şi produsul finit <<melci încochiliaţi cu unt aromatizat&gt&gt în Franţa”, explică administratorul fabricii de prelucrare a melcilor de la Haţeg, Simona Roşu. Nici cochiliile nu se aruncă, acestea fiind prelucrate, sortate şi apoi ambalate spre comercializare.