glasul-hd.ro Web analytics

Sport

De la atletism la bob şi înapoi la atletism – povestea Florentinei Marincu-Iuşco

După cum v-am informat în urmă cu o săptămână, fosta atletă de performanţă Florentina Marincu, actualmente Iuşco după căsătorie, a cucerit titlul mondial în proba de bob două persoane în întrecerile din cadrul Campionatelor Mondiale de tineret (U-26) la bob, competiţie care s-a desfăşurat la St. Moritz în Elveţia.

Iată însă că, deşi trecerea la o altă disciplină, din cu totul alt sport şi din alt sezon (cel de iarnă), a fost încununată de succes, Florentina se gândeşte în mod serios să revină la dragostea dintâi, atletismul. Această variantă, vehiculată imediat după câştigarea aurului mondial la bob, a devenit aproape certitudine în aceste zile.

Cum a ajuns la aurul mondial la bob

Florentina Marincu-Iuşco s-a integrat foarte repede în echipajul de bob două persoane al României, care – să o spunem – a suferit destule permutări în acest an olimpic. Astfel, deşi a concurat în câteva concursuri de Cupă Mondială alături de o altă colegă, Flori a cucerit aurul mondial la tineret (din postura de împingător) alături de Andreea Grecu (pilot), iar la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang din Coreea de Sud care încep astăzi ţara noastră va fi reprezentată de echipajul Maria Adela Constantin (pilot) – Andreea Grecu (împingător).

“Ne-am bucurat de această medalie foarte mult, deoarece în ultimii ani nu s-a mai câştigat niciuna la bobul feminin de două persoane. Bobul nostru s-a comportat mult mai bine decât la alte competiţii, am făcut antrenamente cu noua colegă (n. red.: Andreea Grecu) până ne-am sincronizat şi a ieşit aşa cum ne-am dorit. Deşi cu doi ani înainte de acest rezultat am făcut un an de pauză, timp în care am fost însărcinată şi am născut, după un an de pregătire fizică am ajuns iarăşi la nivelul pe care îl aveam înainte”, a declarat Florentina Marincu-Iuşco.

Vrea să revină rapid în elita atletismului

În ceea ce priveşte atletismul, trebuie reamintit că palmaresul sportivei în vârstă de 22 de ani (încă neîmpliniţi, îi va face abia în 8 aprilie) cuprinde, între multe altele, medaliile de aur în probele de săritură în lungime şi triplusalt la Campionatele Mondiale de juniori de la Donetsk (Ucraina) din 2013, medalia de bronz la Campionatele Europene indoor de seniori din 2015, când Florentina abia împlinise 18 ani, precum şi recordul european de sală la săritura în lungime cu un rezultat de 6,79 metri, stabilit acum trei ani şi aflat încă în posesia ei.

În aceste zile Florentina Marincu-Iuşco a revenit la Colegiul Naţional Sportiv Cetate din Deva, unde îşi va relua antrenamentele de atletism şi pentru care este aşteptată să concureze din nou, cu rezultate la fel de bune ca şi în trecut. “Voi reprezenta din nou CNS Cetate Deva la atletism şi sper să o fac cu cinste, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată. Chiar dacă am încercat un alt sport, atletismul rămâne sportul meu de suflet, iar săritura în lungime este proba mea preferată. Mi-a fost foarte dor de atletism şi abia aştept să reiau antrenamentele. Nu am dus lipsă de pregătire fizică în această perioadă şi sunt convinsă că după două săptămâni de antrenament cu tehnica de specialitate pot să concurez din nou la un nivel înalt, în competiţii de primă mână”, a mai spus proaspăta campioană mondială la bob.

Principalul obiectiv din acest an al revenirii în atletism îl va constitui fără îndoială participarea la Campionatul European de Seniori care se va desfăşura în luna august la Berlin, în Germania.

„Pot spune că sunt bucuros pentru faptul că a luat această decizie. Eu tot mai cred că ea este născută pentru atletism. Ea şi-a exprimat dorinţa să concureze pentru CNS Cetate Deva, dar pentru aceasta este nevoie şi de sprijinul Primăriei Deva şi a Consiliului local. Eu sper să avem acordul acestor instituţii ca să reluăm pregătirile la Deva cu gândul la o participare la Campionatul European de seniori din vară.”

profesorul Nicolae Alexe, antrenorul care a pregătit-o şi în trecutul nu foarte îndepărtat pe Florentina Maricu

 

„Evident că ne bucurăm foarte mult pentru decizia Florentinei şi o aşteptăm să îşi reia activitatea în cadrul clubului nostru. Sunt convins că are o bună pregătire, fizică şi tehnică, şi nu a uitat de rezultatele deosebite obţinute în competiţiile atletice. Sper să găsim sprijinul şi deschiderea pentru a valorifica competitiv această decizie. Ar fi o greşeală să nu atacăm acest an competiţional în care se pot atinge performanţe bune.”

Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional Sportiv „Cetate” Deva