glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

De ce nu avem Pediatrie la Deva: Ministerul a dat bani cu ţârâita, iar Consiliul Judeţean a vrut catedrale, nu spitale. În timp ce copiii noştri internaţi la Pediatria din Deva înotau în mizerie, Consiliul Judeţean aloca un milion de euro pentru biserici şi niciun leu pentru reabilitarea spitalului

Istoricul financiar al proiectului de reparaţie capitală a Spitalului Judeţean Hunedoara dovedeşte clar indiferenţa autorităţilor faţă de problemă. Şi a celor centrale şi a celor judeţene. CJ Hunedoara ar fi trebuit să contribuie cu 3 la sută din investiţie, în primii doi ani, şi cu 5 la sută în următorii doi. În total 4,5 milioane de lei, adică un milion de euro. Acelaşi Consiliu Judeţean a avut însă un milion de euro pentru bisericile din judeţ. Cam la atât se ridică suma acordată bisericilor din judeţ de instituţia amintită, între 2012 şi 2015.

Proiectul de reparaţie capitală şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva Hunedoara a fost întocmit, aprobat şi licitat de către Ministerul Sănătăţii în 2009. Lucrările trebuiau finalizate în 2014. Termenul a fost apoi prelungit şi „fixat” pentru noiembrie 2016. În 2016 lucrările sunt gata doar pe jumătate, după cum declară directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Mona Radu, iar Pediatria a fost, până mai ieri, ultima pe lista de priorităţi.

Motivele întârzierilor

În 2010 spitalele din toată ţara au fost trecute în subordinea autorităţilor locale şi judeţene. Cel de la Deva a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean. Între 2010 şi 2012 nu s-a făcut efectiv nimic pentru a se începe reabilitarea spitalului şi, implicit, pentru a se grăbi scoaterea Pediatriei din clădirea care nu ar putea găzdui în condiţii decente nici măcar un muzeu, ce să mai spunem de copii bolnavi. Lucrările au început abia în 2012. În primii trei ani, Ministerul Sănătăţii a alocat mai puţin de o treime din banii necesari investiţiei totale de 100 de milioane de lei. Aceasta era scuza folosită de conducerea de la acea vreme a spitalului şi a Direcţiei de Sănătate Publică. În aceiaşi trei ani, Consiliul Judeţean nu şi-a plătit niciun sfanţ din contribuţia sa la proiect, în valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de lei. În 2012, 2013 şi 2014, Consiliul Judeţean aloca aproximativ un milion de euro (4,5 milioane de lei) pentru biserici. Majoritatea reprezentanţilor lăcaşelor de cult care cereau bani spuneau că au nevoie de sprijin financiar pentru a repara bisericile sau pentru a construi unele noi.

În ce priveşte problema neparticipării financiare la reabilitarea spitalului, reprezentanţii Consiliului Judeţean răspundeau că sunt „legaţi de mâini”, pentru că, între timp, legislaţia s-a schimbat, iar consiliul ar comite o ilegalitate dacă ar aloca bani pentru o lucrare licitată şi coordonată de o altă instituţie (în acest caz, Ministerul Sănătăţii, prin DSP Hunedoara). Dădeau însă asigurări că se va încerca găsirea unei soluţii legale. Nu s-a găsit nici acum.

Încă patru ani până la finalizare (cel puţin)

„Între 2010 şi 2012 nu s-a făcut mai nimic pentru proiect. Conducerea spitalului de la acea vreme ba nu a vrut deloc noul corp de clădire, ba a vrut unul de doar patru etaje. În fine, ce-a fost a fost. Progresul fizic al lucrărilor este de 50 la sută. Tot cam la 50 la sută se situează şi progresul financiar. Pentru 2016, pentru spital, noi am cerut 23 de milioane de lei. Ni s-au alocat 15 milioane. Nici acum nu avem identificată o soluţie legală prin care Consiliul Judeţean să-şi poată achita contribuţia la proiect. De şase luni, de când sunt eu director, am constatat că şi conducerea CJ vrea cu adevărat să contribuie la investiţie, dar ne împiedicăm de lipsa soluţiei legale”, spune Mona Radu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Lucrările efective la „RK”-ul spitalului au început de patru ani şi sunt gata doar pe jumătate. Înseamnă că vor mai trece încă patru ani până la finalizare. Iar asta dacă, nu cumva, DSP se va trezi că primeşte de la Ministerul Sănătăţii, din nou, mult mai puţini bani decât ar fi nevoie.

Şedinţă amânată

Între 2014 şi 2016, fostul manager al Spitalului Judeţean Deva, Călin Laza, a declarat de mai multe ori că deîndată ce lucrările la corpul nou de clădire (parte a proiectului total de 103 milioane de lei) sunt gata, Pediatria va fi mutată. În septembrie, anul acesta, directorul medical al spitalului, Ioan Demeter, dezvăluia că, de fapt, nu e loc pentru Pediatrie în clădirea cea nouă. De aici revolta părinţilor. Pediatria ar urma să mai stea încă o iarnă (cel puţin) într-o clădire groaznică pentru orice pacient care vrea un tratament sigur şi pentru orice medic care doreşte să-şi facă treaba „ca la carte”. Consiliul Judeţean ar fi urmat să se întrunească astăzi într-o şedinţă de îndată pentru a aloca sume de bani cu care să fie efectuate lucrări urgente de reparaţii şi igienizare la clădirea Pediatriei. Astăzi însă, premierul Dacian Cioloş vine în vizită în Valea Jiului, iar oficialii CJ trebuie să fie prezenţi la Petroşani. Aşa se face că şedinţa deîndată a fost amânată pentru luni, după cum spune preşedintele CJ, Laurenţiu Nistor.

Tags

2 Comments

  1. Daca o sa vedeti ce acumulari de avere au facut conducerile Spitalului din Deva si al DSP in perioada 2010-2012, poate o sa intelegeti mai multe. In perioada acdeea se lucra in draci la modernizarea spitalului din Deva si, apoi si din Petrosani, sub suoervizarea acelorasi mari conducatori de institutii publice. Chestia asta le-a pemis sa-si creasca si influenta pana prin oarece ministere, altfel nu se explica rezistenta pe posturi in tot acest timp. Si daca unele „cadre”s-au mai pensionat, iar altele, cu tot cu soti s-au mutat pe la alte spitale, punctul comun este acelasi – metoda de prosperitate personala. Care le permite, se pare, sa „unga” in continuare „mecanismul”. Pentru ca acesta merge exact la fel, chiar sub ochii celor care par a avea orbul gainilor, desi functia nu le-ar permite asta.