glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

De ce îi e frică lui Mărginean să își facă public venitul salarial încasat din bani publici?

Salariile conducerii „Salvital” sunt ținute la secret, iar președintele acestei entități, Petru Mărginean, încearcă să tragă de timp, prevalându-se de prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public. Această lege însă prevede că „informațiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masa vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore”. „Glasul Hunedoarei” a solicitat aceste date telefonic, joia trecută, deci, teoretic, Asociația „Salvital” trebuia să ni le pună la dispoziție până acum. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Joia trecută, „Glasul Hunedoarei” a încercat să afle care sunt salariile paramedicilor Asociației „Salvital” și, de asemenea, salariile conducerii asociației, toate plătite din banii administrațiilor locale și a Consiliului Județean. Atunci, Andrei Mihuț, directorul executiv al „Salvital” ne-a dat, cu maximă transparență, pe loc, la telefon, informații despre salariile paramedicilor, a celor care salvează vieți, dar a spus că nu poate să ne dea date despre salariile conducerii decât în scris. Deși ne-a spus că este posibil să ne ofere răspunsul în aceeași zi, nu l-am primit nici până astăzi.

Apeluri fără răspuns

Solicitarea a fost făcută atât în scris, cât și verbal. Numai că Andrei Mihuț, directorul „Salvital” nu a mai fost de găsit. Acesta nu a răspuns nenumăratelor apeluri ale reporterilor noștri. Nici luni, și nici marți. Ieri, a fost de negăsit chiar și la birou, acolo unde am sunat în lipsa unor răspunsuri. La capătul celalalt al firului ne-a răspuns un angajat al „Salvital”, care ne-a informat că Andrei Mihuț nu este la serviciu. „Este ieșit. O să vină mai târziu probabil. Eu o să îi comunic că ați sunat”, ne-a spus acesta. Andrei Mihuț nu a răspuns nici la mesajul pe care reporterii „Glasul Hunedoarei” i l-au trimis. „Bună ziua, Vă rog să îmi răspundeți la telefon, în caz contrar o să scriu în ziar că nu mi-ați răspuns la apeluri. Vreau doar să știu de ce durează atât până să primesc răspunsurile pe care le-am cerut. Mulțumesc”, este mesajul trimis de noi, către directorul „Salvital”. Niciun răspuns.

Răspunsul a venit. Dar nu cel așteptat

foto micLa aproximativ o oră de la mesajul transmis directorului Asociației „Salvital”, la redacție am primit un e-mail. Răspunsul la cererea noastră venise, dar nu era cel așteptat. „Cererea dumneavoastră a fost înregistrată sub nr. 949/13.10.2017. Aceasta va fi prezentată consiliului director spre analiză, urmând să primiți răspuns în termenul legal prevăzut de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare. Pentru orice alte informații, vă rog să mă contactați la numărul de mobil 0728.***.***”, se arată în răspunsul semnat de însuși președintele-director al Asociației „Salvital”, Petru Mărginean.

Întrucât cunoaștem prevederile legale, cotidianul „Glasul Hunedoarei” a formulat un răspuns, pe care l-a transmis asociației condusă de Petru Mărginean: „Am primit răspunsul dumneavoastră, dar am rugămintea să țineți cont de articolul 8, alin (5), din Legea nr. 544/2001, care prevede că <Informațiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore>. Asta pentru că am făcut solicitarea, prima dată, verbal domnului Andrei Mihuț, care, cu maximă transparență ne-a pus la dispoziție salariile paramedicilor, dar nu la fel a procedat în cazul salariilor pe care le încasează conducerea Asociației „Salvital”.

Întrucât Asociația „Salvital” funcționează din banii autorităților locale și județene, consider că această informație este de interes public și, prin urmare, vă rog să ne oferiți un răspuns cât mai curând posibil”. Reporterii noștri au încercat să îl contacteze pe Petru Mărginean, dar acesta nu a putut fi de găsit, pentru a ne spune chiar el ce venituri salariale are.

Ce spune Legea 544/2001

Conform legii invocate de Petru Mărginean, autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt, în termen de 10 zile. Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunică în termen de 5 zile de la primirea petițiilor. Informațiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore.

Loading...