glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

De ce e mai bine să stăm cu palma-n fund? Că Statul încurajează nemunca și trântorii

În curând ieșim din iarnă și ne apucăm de cules din ce ne dă Natura pe marginea șanțului – să poată să ne ridice din piețe inspectorii ANAF, ca pe niște mari infractori ce suntem, mama noastră de evazioniști care vrem să tragem statul în piept nefiscalizând brusturii!

De câteva zile stau şi mă scarpin în cap fără să înţeleg un lucru: cum de-mi dă mie statul subvenţie pentru cultura de scaieţi? Aşa, pur şi simplu! Simpla existenţă a terenului arabil îmi dă dreptul să primesc câţiva bani. Nu mulţi, de drept, dar iau nu dau. Când în mod normal pentru faptul că deţin aproape 10 hectare de teren pe care am o minunată cultură de scaieţi ar trebui să plătesc eu o amendă către stat, sau măcar un impozit ceva mai mare. Dar nu, ne-munca valorează mai mult decât munca. Am cultivat terenul sau nu, statul îmi dă subvenţie. Pe ce? Nimeni nu se chinuie să afle răspunsul la întrebarea asta. Poate pe voturi?

Asta în timp ce, în lipsă de bani, guvernul socialist s-a apucat să impoziteze totul în ţară. Plătesc impozit agricultorii până și pe puricii de sub cloșca cu pui – statul știe să jumulească! Așa că stau şi mă scarpin în creştet şi nu pricep: adică eu, care nu fac nimic, las terenul nelucrat, eventual mai tund puţin scaieţii să nu se vadă din avion, primesc subvenţie, în timp ce vecinul meu harnic, care ară, seamănă, pliveşte, sapă, recoltează, ca să-şi câştige banii pentru un trai (de multe ori la limita decenței) trebuie să plătească şi impozit – chiar și dacă n-are nicio sursă de venit: c-așa au hotărât că-i bine și frumos șuții statului?

Ce învățăm noi de aici? Că e mai bine să stăm cu palma-n fund şi să lăsăm pământul nelucrat: că nu cere de mâncare, mai mult, aduce nişte bani…

Oare de ce guvernul nu taie întâi subvenţiile pentru terenurile nelucrate, de ce nu pune o taxă suplimentară pentru proprietarii care nu-şi cultivă suprafeţele agricole şi, abia în ultimă instanţă, dacă tot nu se ajunge cu banii pentru sinecurile bugetaro-politice să-i jupoaie și pe ţărani? Parcă așa ar fi logic.

Eu zic că guvernul a constatat că sunt mai puţini cei care muncesc şi obţin profituri decât cei care stau şi aşteaptă subvenţia. Măcar ăia care stau cu mâna întinsă se duc și votează cu cei care le pun banul în mână, nu lopata. Că singurul argument valabil pentru politicieni este numărarea voturilor în dreptul numelui lor. Așa că încurajează trântorii.

De aceea importăm aproape tot ce mâncăm la preţuri de câteva ori mai mari decât dacă am produce. Cei din „cumătrocrație” știu să profite de orice oportunitate pentru a face bani. Doar produsele alimentare pe care le importăm, în timp ce pământul ne stă nemuncit, intră în ţară prin firme aflate sub controlul lor. Așa că banii pe care-i iau pe recolta de scaieţi (eu şi mulţi alţii ca mine) sunt o investiţie indirectă a marilor importatori de alimente. Scaieţii mei le fac lor loc pe piaţa alimentelor.

 

2 Comments

  1. Nene nu prea ai dreptate, terenurile arabile daca nu sint cultivate nu primesti subventie pentru ele. Probabil vrei sa te referi la pasuni si finate, acolo daca nu ai incarcatura de animale la hectar iara nu primesti subventia

Vezi și

Close