glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

De Bobotează, apa va fi sfințită în vârful munților, la Straja

Turiștii sunt așteptați astăzi, la Straja, acolo unde va avea loc o ceremonie specială de sfințire a apei, adusă de la cinci izvoare din munții Vâlcan. Se împlinesc 16 ani de când în inima munţilor din apropierea localităţii Lupeni se oficiază slujba de Bobotează.

Salvamontiști din Straja vor pleca în această dimineață, dis de dimineață, să aducă apă de la cinci izvoare, situate la peste 1.700 de metri altitudine din Masivul Vâlcan. Salvamontiștii au de parcurs un traseu de peste trei ore și jumătate până la izvoarele Straja, Baleia, Braiţa, Sohodol și Mutu. Ei se vor întoarce cu apa la schitul Straja, unde sute de creştini vor participa la slujba oficiată de stareţul lăcașului de cult, situat la 1.500 de metri altitudine. Salvamontiștii au o tradiție de 16 ani, în care sprijină preoții în organizarea serviciului religios de Bobotează, la Straja. Apa adusă de salvamontişti va fi sfințită mai întâi la Crucea Eroilor, după care slujba de Bobotează va continua la schitul din Straja. O mare parte dintre turiștii aflați în stațiunea montană Straja vor participa la ceremonia religioasă, iar la final vor lua apa sfințită.
Potrivit credinţei populare, apa de la Bobotează are o putere deosebită fiind sfinţită printr-o chemare a Sfântului Duh. Denumită şi Agheasma Mare, despre apa de la Bobotează se spune că are o putere sfinţitoare şi tămăduitoare, rămânând la fel de proaspătă ca în ziua în care a fost sfinţită vreme îndelungată. Tot tradiţia şi credincioşii spun că Agheasma poate fi folosită în cazul durerilor de cap, dar şi pentru protecţia casei şi a animalelor din gospodărie. Bătrânii spun chiar că dacă beau o gură de apă sfinţită pe stomacul gol se simt mai bine şi că aceasta îi ajută atunci când sunt bolnavi.