glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateInterviu

David: „Într-o perioadă scurtă, am finalizat proiecte cruciale pentru județ”

Adrian David este omul în jurul căruia s-a centrat campania Partidului Național Liberal pentru Consiliul Județean Hunedoara. Acest lucru nu a fost întâmplător, pentru că din 17 iunie 2015 el este Președintele Consiliului Județean, iar colegii de partid l-au desemnat să continue și în următorii patru ani proiectele începute. L-am întâlnit pe terasa unui fast-food, încercând să-și „amețească” foamea între două întâlniri cu alegătorii. Discuția, inițial de complezență, s-a transformat până la urmă într-un interviu.

Rep.:  Poftă bună, domnule președinte! Nu e prea sănătoasă mâncarea de la fast-food!

Adrian David: Nu am timp să mănânc în altă parte. Am terminat de semnat actele la birou și fug spre Valea Jiului. Știu că nu e sănătoasă, dar asta este…

Rep.: Nu-i bine. Nu o să vă ridice nimeni statuie. Din bugetul de criză, eventual, vă împăiază.

A.D.: Dacă după aia mă dau și cu var, e bine. Măcar mă poate confunda lumea cu o statuie. Dar nu avem timp nici de stat la împăiat.

Rep.: Acuma toți politicienii se dau ocupați.

A.D. Au venit problemele peste noi. Problemele nu au campanie electorală. Trebuie să finalizăm drumul de la Regia, lucrăm la Prislop, în Valea Jiului. Apoi, pe lângă campanie, trebuie să vorbim și cu primarii. Și pentru ei e campanie și toți vin acum să ne ceară sprijinul ba pentru o asfaltare, ba pentru alte lucruri importante pentru comunitățile lor. În acest timp, trebuie să ne vedem și de campania noastră.

Rep.: Și în timpul ăsta, adversarul nu doarme…

A.D. Nu știu ce face adversarul. Probabil stă undeva în umbră și ne vânează greșelile. Apoi, ni le va scoate pe nas.

Rep.: Faceți greșeli? Ați moștenit și greșelile de la Moloț?

A.D. Eu nu am moștenit nimic de la Moloț. Și-a luat efectele personale din birou.

Rep.: Și în calitate de „fiu” politic?!

A.D. Mda. Am să mă uit mai atent pe arborele meu genealogic. Politic, evident. Să vedem dacă îl găsesc pe vreo creangă pe domnul Moloț. A fost predecesorul meu la Consiliul Județean, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l critic toată ziua. Procurorii lucrează la un dosar. E treaba lor. Treaba noastră este să ducem lucrurile înainte pe drumul cel bun.

Rep.: Aveți grijă cu „drumul cel bun”, să nu vorbiți de funie în casa spânzuratului!

A.D. Nu avem niciun spânzurat și suntem pe terasă. Dar să știți că ne lăudăm cu cea mai lungă rețea de drumuri județene. Și în ciuda eforturilor financiare pe care le presupune întreținerea lor, în mare parte sunt bune și foarte bune. Avem proiecte depuse pentru reabilitarea coridorului Mureș – Nord, adică a rețelelor de drumuri de la  Ilia prin Șoimuș, Hărău, Rapolt, până în Geoagiu. Și tot pe fonduri europene am „agățat” – ca să fie și un spânzurat în poveste –  reabilitarea drumului Sântuhalm – Hunedoara – Călan, în valoare de peste 11 milioane de euro.

Rep.: Foarte frumos, au firmele Consiliului Județean ce să lucreze anul ăsta!

A.D. Consiliul Județean are doar proiecte, nu și firme. Firmele vor licita și cel mai competitiv va lucra la câte un proiect.

Rep.: Interesant că și înainte, și acum, Consiliul Județean este tot pe drumuri.

A.D. Este vorba despre infrastructură. Vrem să facem turism, sau să atragem investitori! Toți ne întreabă de drumuri. Vrem să ne păstrăm tradițiile și satele locuite. Doar construind drumuri spre acestea putem să evităm depopularea lor. De aceea, vrem să continuăm investițiile în drumuri spre zonele cu potențial turistic, dar și cu potențial agricol. Muți oameni mutați la oraș și-ar înființa ferme, dacă ar ajunge mai ușor în satele unde au câte o casă părintească.

Rep.: Asta cu turismul mie îmi pare o gogoașă umflată.

A.D. Nu este deloc umflată. Oricât de puțin mi-ar plăcea. trebuie să vă contrazic. Nu este nici măcar gogoașă. Turismul, dacă îl facem cu cap. poate fi o sursă bună de câștig atât pentru bugetele locale. cât și pentru hunedoreni. Avem locuri frumoase, obiective de vizitat și s-au dezvoltat pensiuni primitoare. Trebuie doar ca noi, prin Consiliul Județean, să la aducem împreună. Să punem o punte între turiști, prestatorii de servicii din domeniu și obiectivele de interes.

Rep.: Am trecut de la drumuri la poduri?

A.D. Nu! La metafore. Avem o strategie pe turism prin care ne propunem să le oferim celor ce vizitează județul mai multe oportunități, chiar reduceri la unele servicii, în așa fel încât să rămână cât mai mult în județ și să viziteze cât mai multe zone. Avem de exemplu un turism religios la Prislop. Dar în zona Hațegului, avem biserici ortodoxe de secol XIII și XIV pe care credincioșii care ajung la mormântul Părintelui Arsenie le-ar vizita, dacă ar fi mai bine promovate. Apoi avem la Vața de Sus casa unde s-a născut Părintele Arsenie, la Brad, liceul în care a învățat, unde este și Gorunul lui Zian Boca. (Numele laic al Părintelui Arsenie Boca – n.red.) Și tot în zonă sunt Gorunul lui Horea, Casa Memorială Crișan și mormântul lui Avram Iancu, suficiente obiective pentru ca un turist să petreacă cel puțin două zile în județul Hunedoara.

Președintele Consiliului Județean a terminat de mâncat și era nepoliticos să continui discuția, când îmi spusese înainte de orice că este foarte grăbit. În fond, de aceea își punea la bătaie stomacul, consumând mâncare nu tocmai sănătoasă. Ne-am despărțit relativ cordial. Eu, gândindu-mă la ce ar mai fi de văzut prin județ și el, cu aerul omului care pleacă la treabă. Dar care știe ce face…

Tags