glasul-hd.ro Web analytics

Justiție

Dat în urmărire la o lună după ce a fost eliberat pentru bună purtare. Locotenentul lui Passaris a scăpat de temniţă în România, dar este căutat de greci

Paul Popa, condamnat de magistraţii hunedoreni în urmă cu trei ani după ce în 2002 a împuşcat în piept un devean, care a rămas paralizat de la brâu în jos, a fost eliberat pentru bună purtare din Penitenciarul Aiud, unde îşi ispăşea pedeapsa de opt ani de închisoare. Acum este din nou căutat de oamenii legii, pe numele său autorităţile elene au emis un mandat european de arestare.

Numele lui Paul Popa este strâns legat de cel al grecului Konstantinos Passaris, pe care l-ar fi ajutat să evadeze dintr-o închisoare din Grecia, şi împreună cu care a comis o serie de infracţiuni. Bărbatul, acum în vârstă de 40 de ani, este originar din judeţul Bacău şi este cunoscut şi sub numele de Mario Răducan. Acesta este suspectat de anchetatorii greci că l-a ajutat pe Passaris să evadeze dintr-o închisoare elenă, furnizându-i un pistol, cu care acesta a împuşcat doi poliţişti. În noiembrie 2001, casierul şi paznicul unei case de schimb valutar au fost ucişi de Passaris. Popa a fugit în Grecia la scurt timp după arestarea lui Konstantinos Passaris, după care s-a ascuns o vreme şi în România, în ultima perioadă aflându-se în Deva. În 2002, după ce l-a împuşcat pe deveanul Gabriel Duţ, pe o stradă din municipiu, acesta rămânând paralizat pentru toată viaţa, Paul Popa a fugit din ţară, fiind dat în urmărire internaţională. Mai târziu, a fost arestat în Spania, unde stătea sub un alt nume, dar a reuşit să evadeze. În anul 2008 a fost prins de poliţiştii de frontieră austrieci, fiind extrădat în România. A fost condamnat de Tribunalul Hunedoara, în 14 septembrie 2010, la opt ani de închisoare, decizia rămând definitivă la 12 aprilie 2011, când instanţa supremă a respins recursul lui Paul Popa.

Eliberat din penitenciar, pentru bună purtare

Mare parte din pedeapsă şi-a executat-o în Penitenciarul Aiud, iar pe 24 octombrie 2012 Judecătoria Aiud a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Popa pentru bună purtare. „Având în vedere că, potrivit celor menţionate în procesul verbal, condamnatul a fost stăruitor în muncă, disciplinat, ţinându-se seama de antecedentele penale, instanţa urmează, în baza articolului 59 Cod Penal, a admite cererea şi a dispune liberarea condiţionată a condamnatului", arăta magistratul de la Judecătoria Aiud, citat de mediafax, în motivarea deciziei. Pentru că procurorii nu au mai declarat recurs, în 30 octombrie 2012, Paul Popa a fost eliberat din închisoare. La aproape o lună, cel mai periculos român a fost dat în urmărire naţională, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Grecia la data de 20 decembrie 2012. Potrivit unor surse judiciare, Paul Popa este căutat în legătură cu fapte comise împreună cu Konstantinos Passaris. Konstantinos Passaris a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. Acesta, împreună cu o tânără, a intrat în casa de schimb valutar şi de amanet „Le Petit Bijou” situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti, i-a împuşcat în cap pe cei doi şi a fuagit cu banii găsiţi (567 de milioane de lei vechi). A fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.