glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Darul „grecesc” al guvernului pentru Teliuc

Primăria comunei Teliuc nu poate intra nici acum în proprietatea incubatorului de afaceri construit aici cu 12 ani în urmă ca o palidă „compensaţie” pentru dezastrul social provocat în zonă de închiderea minelor de fier.

În măreţele planuri de măsuri sociale menite să atenueze impactul închiderii minelor de fier de la Teliuc şi Ghelari figura şi construirea unui incubator de afaceri la Teliuc. În 2004 a fost construită, la Teliucul Inferior, o clădire cu trei niveluri şi o suprafaţă utilă de peste 1.000 de metri pătraţi în care întreprinzătorii care doreau să înceapă o afacere şi să creeze astfel locuri de muncă beneficiau de o serie de facilităţi. După cinci ani de la inaugurare, incubatorul de afaceri trebuia să fie transferat în proprietatea Primăriei comunei, conform înţelegerilor cu creditorul programului – Banca Mondială. Nu este transferat nici acum, lucru care încurcă administraţia şi anulează posibilitatea unor firme locale de a obţine finanţări pe proiecte europene.

Situaţii româneşti

„La acea vreme au fost construite 10 astfel de incubatoare în ţară. Trei sau patru dintre ele nu au probleme cu întabularea, situaţie în care se află şi cel din comuna noastră. Ministerul Economiei refuză să le transferDaniel Pupeza - Primar Teliuc  4402Watermark1e pe rând, în proprietatea primăriilor, pe motiv că doreşte, mai întâi să le întabuleze pe toate şi să clarifice situaţia. Nu prea înţeleg de ce se întâmplă asta. ”, spune primarul Daniel Pupeză (medalion). De la înfiinţare şi până acum, în incubatorul de afaceri de la Teliuc au funcţionat mici fabrici de porţelanuri, textile şi mobilă. Anual, Primăria comunei este nevoită să închirieze un contract de comodat pentru clădire, apoi să subînchirieze spaţiile unei clădiri cu care proprietarul, Ministerul Economiei, nu ar avea ce face. „Situaţia este cu atât mai deranjantă cu cât avem în zonă firme care ar dori să acceseze finanţări europene, dar au nevoie de contracte de închiriere a spaţiilor în care funcţionează pe o durată de minimum 10 ani”, adaugă Pupeză.

Clădirea construită în 2004 găzduieşte, pe lângă mici afaceri, un cabinet medical, sediul unui ocol silvic şi pe cel al Poliţiei Locale din comuna Teliuc.

Tags

One Comment

  1. Dragi mei , nu este vorba despre o noua constructie . Cladirea este veche si a apartinut fostului IMT . A fost doar renovata . Probabil ca sunt lucruri neclare ce se petrec acolo . Salutari Edy