glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Dacă nu rușine, măcar frică să ne fie

În ’90 porneam fără un leu datorie externă, o lume întreagă văzuse, în direct,  un popor care alege arsura glonțului și nu cea a sclaviei. Îți amintești? Nu știam atunci să punem banda galbenă de breaking news, dar TVRL asta dădea la știri: un șofer de autobuz a oprit între stații ca să ia o bătrânică – ne înbunam, ne meritam pentru prima dată după decenii Crăciunul. Apoi a venit gașca lui Iliescu și-a făcut praf tot.

Pune imaginile una lângă alta: cea de atunci cu cea de azi. Ce vezi? După 28 de ani, o altă gașcă pune mâna pe putere și ne dă de pereți. Doar că de data asta pare a fi mai mult decât ambiția unui bătrân fericit c-a studiat în URSS, de data asta mersul către Est poate deveni un mers prin deșert – decenii, ca Moise.

Da, suntem în Uniunea Europeană și în NATO, dar drumul nostru nu către lumea occidentală mai e, ci către zona gri: dacă gașca asta reușește să pună hățurile, să ne așteptăm ca nimic să nu mai semene cu relativa libertate de azi. Controlul asupra justiției nu înseamnă doar că scapă ei de pușcărie, ci și că pot băga pe alții acolo. Îți amintești de Rodica Stănoiu? „Când dăm verde la dosare”? – la ședința de partid se hotăra cine e hărțuit prin tribunale și cine nu.

Poate spui că tu ești ferit, că n-ai treabă cu politica, că ești mulțumit cu ABC-ul tău de la parterul blocului. Dar dacă într-o zi îți bate la ușă un activist și-ți cere bani pentru campanie sau pentru chiolhanurile șefilor și tu n-ai banii ăia sau nu vrei să-i dai, crezi c-o să plece activistu’ cu coada-ntre picioare? Dacă ăștia pun mâna pe controlul instituțiilor esențiale, de la Fisc la Justiție, ar fi bine să tremuri de pe-acum.

Eu nu mai cred că manevra asta a lui Dragnea e doar ca să scape de pușcărie că le-a angajat pe alea două fâțe la Direcția Copilului, nici că a luat Belina sau TelDrumul. Aici pare a fi o miză mult mai mare, legată de siguranța națională. A dat vreodată explicații despre drumurile făcute în Rusia prin 2010 sau despre vizitele pe care i le făcea fostul ambasador rus la sediul PSD din București, prin 2012? Înverșunarea cu care azi dă de pereți cu justiția, serviciile secrete și orice astfel de instituție asta arată: că s-a ajuns într-un punct de cotitură și că nu mai poate da înapoi. Mă gândesc că poate evaluarea se apropie de final, dar și, pe de altă parte, că Dragnea e presat de „partenerii externi” să facă ceea ce face, cu orice risc.

Pentru gașca lui Dragnea pare a fi drum cu sens unic: ori pică toți și înfundă pușcăria pe termen lung, ori pun mâna pe putere, tot pe termen lung, indiferent dacă asta va însemna faliment pentru România. Adică pentru noi și pentru copiii noștri.

Vezi și

Close