glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

În cursa pentru banii europeni, Deva încearcă să diminueze efectele startului ratat. ZERO euro a atras Deva în 2017, deşi are puse de-o parte 25 de milioane pentru care nu va trebui să concureze cu vreo altă administraţie publică locală

Transport local de 18 milioane de euro, centru istoric de 3 milioane, pistă de biciclişti de 5 milioane, parc nou în Lunca Mureşului de 2,7 milioane de euro şi reamenajarea zonei de la poalele Dealului Cetăţii (5 milioane de euro) sunt principalele proiecte pentru care Primăria Devei speră să obţină fonduri europene pentru a le transpune în realitate.

În timp ce alte oraşe au semnat deja contracte de finanţare şi, unele, chiar au dat drumul licitaţiilor pentru execuţia de lucrări, Deva încă lucrează la hârtii.

La ora actuală, Deva a reuşit să ajungă în faza de pre-contractare cu doar trei proiecte: eficientizarea energetică la Colegiul Naţional Decebal, blocul 79 de pe strada Bejan şi blocul P 5 de pe strada Titu Maiorescu. Alte cinci proiecte de acelaşi fel sunt depuse şi se află în faza de evaluare tehnico-economică la ADR Vest (blocul P de pe b-dul Decebal, bl. 13 A de pe str. Mihai Eminescu, blocurile M 1 şi M 2 de pe Aleea Crizantemelor şi bl. 60 de pe Aleea Streiului). Ar fi trebuit să fie mai multe proiecte de anvelopări de blocuri, dar prea puţine asociaţii de proprietari au reuşit să vină cu toate documentele necesare. Asta cu toate că, din valoarea lucrărilor, asociaţiile vor suporta doar 25 la sută (15 la sută vor fi din banii Primăriei, 60 la sută din fonduri nerambursabile). Tot în fază de evaluare este şi un proiect care vizează măsuri de prevenire a corupţiei în administraţia locală.

Milioanele de euro lăsate să aştepte

Pentru că este reşedinţă de judeţ, Deva are “puse de-o parte” 25 de milioane de euro, bani pentru care nu trebuie să concureze cu nimeni, trebuie doar să scrie proiecte eligibile. În 2017, Deva a atras zero euro din banii europeni. Şefa Direcţiei Dezvoltare din Primărie, Daniela Pârvu, încearcă să scuze instituţia spunând că “ anul 2017 a fost dedicat pentru realizarea documentelor strategice impuse pentru Axa 4 (cea pe care sunt Deva o să încerce să atragă „grosul” finanţărilor europene – n.red.), Planul de mobilitate urbană şi Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană”. Florin Oancea ştie că acesta nu este tot adevărul, dar preferă să joace rolul de mediator spunând: „Nu ne mai uităm în spate, la ce-a fost, ci privim în viitor. În 2018 avem posibilitatea să semnăm contracte pentru o valoare de maximum 2 milioane de euro, urmând ca în 2019 să intrăm în implementarea proiectelor, iar în 2019 sperăm să semnăm contracte pentru 26 de milioane de euro. Valoarea totală a proiectelor europene (întocmite de Primăria Deva – n.red.) este undeva la 35 de milioane de euro (…). Ce s-a pierdut s-a pierdut, nu mai putem recupera, nu ne mai putem întoarce în timp. Ideea este ca în perioada următoare acei aproximativ 35 de milioane de euro să nu-i pierdem. Cei de la ADR Vest au disponibilitatea să ne sprijine.

Vom face drumuri de câte ori este nevoie la Timişoara. Ideea este ca proiectele pe care le facem să fie fără fisuri, fără virgule, astefl încât să nu ne trezim cu surprize neplăcute, să fie considerate neconforme pe ultima sută de metri şi să nu mai putem interveni să remediem. Ce-a fost, a fost. Ce vom putea face, o să vedeţi în perioada următoare. Vreau ca toţi cei 35 de mil de euro să fie absorbiţi din fondurile europene în aşa fel încât să degrevăm bugetul local de aceste investiţii”.

Încă o şansă pentru Cetatea Devei?

Reprezentanţii Primăriei Deva declară că vor depune, totuşi, un proiect de 5 milioane de euro pentru reabilitarea Incintei I din Cetatea Devei. Asta după ce, în 2016, Primăria Deva a ratat cu seninătate şansa de a depune la termen un proiect în acest scop, când s-a deschis primul apel de proiecte pe axa de finanţare ce vizează reabilitările-restaurările de monumente istorice. Viceprimarul Ovidiu Moş spune că, pe 5 aprilie, ADR Vest va redeschide apelul de proiecte pe axa amintită. „Termenul de depunere este de 3 luni. Pentru că termenul este foarte scurt, sunt avize de la Ministerul Culturii şi  de la Mediu, a căror durează între 30 şi 180 de zile. În perioada următoare facem un calendar de lucru pentru că nu ne permitem să pierdem această şansă, mai ales că este vorba despre emblema municipiului Deva”.