glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Cum vrea Primăria să schimbe „Piaţa Cetăţii”

Primăria Devei doreşte o nouă schimbare a felului în care este amenajată aşa-zisa „Piaţă a Cetăţii”, de fapt, actuala parcare de la staţia inferioară a „telecabinei”. Zona a tot suferit fel de fel de modificări în ultimii 15 ani. Acum, edilii Devei spun că vor o arie „cu adevărat turistică şi de agrement”

Planul propus Primăriei de arhitecţi este unul destul de ambiţios (poate prea ambiţios): transformarea străzii Axente Sever în alee pietonală, blocarea străzii Stadion în dreptul tribunelor şi folosirea ei doar pentru situaţii de urgenţă, iar accesul rutier să se poată face doar de pe strada Valeriu Branişte şi de pe străduţa care leagă direct parcarea Aqualand-ului cu strada Horea. În

Schiţa prezentată de viceprimarul Devei (cu menţiunea că parcajul pentru autocare de lângă Telecabină nu va putea fi realizat din cauză că suprafaţa se află pe teritoriul Ariei Naturale Protejate – „Dealul Cetăţii”)
Schiţa prezentată de viceprimarul Devei (cu menţiunea că parcajul pentru autocare de lângă Telecabină nu va putea fi realizat din cauză că suprafaţa se află pe teritoriul Ariei Naturale Protejate – „Dealul Cetăţii”)

actuala piaţă nu se va mai putea parca, iar o parcare ar urma să fie amenajată pe spaţiul ocupat acum de SPIGM şi de două case care se doreşte a fi expropriate, conform viceprimarului Răzvan Mareş.

O schiţă şi, deocamdată, atât

„Avem o schiţă prezentată de arhitecţi, urmând ca pe 11 august să ni se prezinte o a doua schiţă, de data aceasta cu ridicări topo şi toate celelalte detalii. Scena va fi amplasată pe latura estică a pieţei, cu faţa spre Dealul Cetăţii. În forma sa actuală, piaţa este nefuncţională, nu aduce plus-valoare oraşului. Vom depune un proiect pe axa 4.1 de finanţare europeană, dar aici vom putea primi bani doar pentru părţile carosabile şi pentru reducerea noxelor, obiectivele urmărite prin axa amintită. O parte din lucrările de acolo vor trebui făcute de Primărie. În viitoarea piaţă vor fi şi căsuţe tematice, iar toţi agenţii economici de acolo vor putea derula doar activităţi care au legătură cu turismul şi agrementul.”, declară Mareş.

Acesta mai spune că, într-o a doua fază a proiectului, s-ar putea amenaja şi un aqua-park doar cu bazine descoperite pe amplasamentul actualului stadion. Doar că, din cauza (sau datorită) prevederilor legale, Primăria Devei nu poate demola actualul stadion, dacă nu-l înlocuieşte cu o altă bază sportivă cel puţin similară cu cea existentă.

Răzvan Mareş declară că, deocamdată, nu există un cost estimat al lucrărilor necesare.