glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Cum explică DRDP situaţia toaletelor „demonstrative” de pe DN 76

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara spune că legislaţia e de vină pentru situaţia petrecută pe DN 76, când, la momentul recepţiei lucrărilor de modernizare, au fost amplasate toalete ecologice, apoi au fost luate şi duse într-un depozit.

La finele anului trecut au fost recepţionate (cu o întârziere de trei ani faţă de termenul avansat iniţial) lucrările de modernizare a DN 76 pe porţiunea Deva – Brad. În dimineaţa zilei recepţiei, în parcările de pe marginea drumului erau montate toalete ecologice. În după-amiaza aceleiaşi zile toaletele erau luate şi duse într-un depozit.
La data respectivă nu am reuşit să obţinem în timp util explicaţii complete din partea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, instituţia din cadrul CNAIR care administrează şi drumurile naţionale din judeţ, dar monitorizează şi investiţiile de profil din zonă. DRDP spune că în contractele pentru reabilitarea DN 76 a fost prevăzută dotarea a şapte parcări cu tot atâtea toalete ecologice, dar nu şi întreţinerea în exploatare a acestora.

„Legea e de vină”

„Ca urmare a legislației românești în vigoare, până la data Recepției la Terminarea Lucrărilor, nu se poate promova nici un fel de licitație pentru servicii sau produse pe contractele în curs de execuție și nici nu se poate aloca un buget pentru acest lucru. De asemenea, în conformitate cu legislația specifică, la data Recepției la Terminarea Lucrărilor, este obligatoriu ca, pe lângă finalizarea lucrărilor de construcție propriu-zise, pe sectorul supus recepției să existe toate dotările și anexele prevăzute în proiect. Din acest motiv, a fost necesar ca cele 7 toalete ecologice să fie amplasate pe pozițiile stabilite. Din motive de igienă, toaletele neputând fi salubrizate momentan, dar și din motive de securitate, pentru a evita vandalizarea acestora și/sau furtul de către unii cetățeni „certați cu legea”, fapte regretabile cu care ne confruntăm constant, după verificarea existenței lor pe contract, au fost depozitate la unul dintre sediile D.R.D.P. Timișoara, până la contractarea serviciilor de vidanjare” se arată într-un răspuns al direcţiei amintite.
DRDP Timişoara mai precizează că “după aprobarea bugetului pe anul 2018, se va promova în regim de urgență licitarea acestor servicii, iar toaletele vor fi montate definitiv pe pozițiile specificate în contract”. Asta înseamnă că vor mai trece câteva săptămâni bune (dacă nu cumva chiar luni) până când toaletele ecologice vor fi reamplasate în parcările de pe marginea drumului şi vor putea fi folosite.

Citeşte şi:

DN 76 – recepţie cu WC-uri, dar fără WC-uri. Toaletele ecologice din parcările de pe şoseaua Deva – Brad au apărut dimineaţa şi au dispărut la amiază